Lezing Stadsherstel | Calff-huis waar Czaar Peter de Grote ooit logeerde

Datum/Tijd
zo 15-04-2018
14:00 - 15:30 uur

Locatie
FluXus Muziekschool Verkadezaal
Westzijde 148
1506 EK Zaandam

Categorieën


300 jaar geleden logeerde tsaar Peter de Grote drie keer op Westzijde 38 in Zaandam. Nicolas Calff bouwde het pand in 1704, in 2016 werd het aan ons geschonken. Laat u meevoeren in de virtuele rondleiding door dit bijzondere huis en bewonder het aan de buitenzijde. Kom ook op zondag 15 april. Tip: kom op de fiets of per boot en geniet onze Zaanse parels!

Geschonken herenhuis aan Stadsherstel
In 1964 kocht het echtpaar Olthof-Mulder het pand Westzijde 38 in Zaandam. Het door een van de rijkste Zaankanters, reder Nicolas Calff, gebouwde herenhuis werd door zijn vriend tsaar Peter de Grote en de tsarina Catharina de Grote in 1717 bezocht. Peter de Grote zou zelfs het marmer in de gang hebben geschonken. Het bijbehorende luchthuis inspireerde Monet waarschijnlijk tot het maken van twee schilderijen. In 2016 heeft mevrouw Olthof het pand aan Stadsherstel geschonken onder de voorwaarde dat Stadsherstel het monumentale pand zal beschermen. Zo blijft dit monument ook voor de toekomst behouden.

Unieke portretten van Zaanse koopman Nicolaas Calff en zijn echtgenote
In de collectie van het Zaans Museum zijn twee portretten te vinden van Nicolaas Claff en zijn echtgenote. Zij waren de eerste bewoners van Westzijde 38.

BEKIJK HET PAND VOORDAT U NAAR DE LEZING GAAT

Helaas is het pand niet van binnen te bekijken maar u kunt het wel van tevoren van buiten, aan de voor en achterzijde, bewonderen. Een vrijwilliger van ons staat voor de lezing klaar bij het pand.

Parkeren

Toch liever met de auto? Gratis parkeren kan op zondag op parkeerterrein Behouden Haven (1506 VA Zaandam). Vanaf daar is het drie minuten lopen naar Fluxus.

Wanneer? Zondagmiddag 15 april van 14-15.30 uur
Waar? Fluxus, Westzijde 148 in Zaandam
Toegang? Gratis