Lezing over ‘Vrijzinnig en groen’

Datum/Tijd
di 12-10-2021
20:00 uur

Locatie
Kogerkerk
Kerkstraat 14
1541 HA Koog aan de Zaan

Categorieën


Prof. Dr H.S. Benjamins, bijzonder hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen, houdt dinsdag 12 oktober een lezing over Vrijzinnig en Groen. Hij doet dit op uitnodiging van de Vereniging van Vrijzinnige Protestanten.
Is de klimaatcrisis waarin we nu verkeren het resultaat van christelijke theologie? In haar boek Groene theologie stelt Trees van Montfoort dat het christendom  eeuwenlang de uitbuiting van de aarde heeft begunstigd door de mens te centraal te stellen en boven de natuur te verheffen. Ook andere zogenoemde eco-theologen onderschrijven dit. Die kritiek lijkt ook de vrijzinnige theologie fors te raken, want ook daarin werd de mens boven de natuur gesteld. De Groene Theologie pleit ervoor om de mens veelmeer te zien als onderdeel van de natuur.
In zijn lezing probeert Rick Benjamins de waarde en eenzijdigheden van zowel de vrijzinnige als een groene theologie te belichten. Mensen kunnen zich niet straffeloos van de natuur afzonderen en losmaken, maar hebben in de natuur wel een aparte plek omdat zij over de natuur kunnen nadenken en morele verantwoordelijkheid hebben. Om een goede balans te vinden tussen vrijzinnig en groen, is het nodig om een scherper beeld te krijgen van ‘mens’ en ‘natuur’ en hoe die begrippen in de afgelopen tweehonderd jaar (steeds verschillend) zijn ingevuld.
De lezing vindt plaats in de Kogerkerk, Kerkstraat 14. Aanvang 20.00 uur.