Lezing over reisjournaliste Mary Pos door Babs Boter

Datum/Tijd
vr 18-10-2019
14:30 uur

Locatie
Gemeentehuis Zaanstad
Stadhuisplein 100
1506 MZ Zaandam

Categorie├źn


De Amsterdamse historica en literatuurwetenschapper Babs Boter werkt aan een biografie van de schrijfster en het rolmodel Mary Pos (Zaandam, 26 juli 1904 – Bussum, 28 december 1987), een Nederlands journaliste en schrijfster. Babs Boter geeft tijdens deze lezing alvast een inkijkje in het leven van Mary Pos.

Op jonge leeftijd al gaf Mary Pos er blijk van een geboren verteller te zijn. Ondanks overlijden van vader en zorg voor haar zieke moeder op jonge leeftijd, wist zij zich te ontwikkelen tot de eerste Nederlandse vrouwelijke reisjournalist.

Als beginnend journaliste wist zij voor een interview door te dringen in het Witte Huis tot de presidenten Roosevelt, Truman, Eisenhower, en Kennedy. In 1935 lukte het haar om de Italiaanse fascistenleider Benito Mussolini te interviewen, voor wie zij een onverholen bewondering bleek te hebben.

In juni 1945 werd zij door het bovengronds gekomen verzetsblad Het Parool bekritiseerd wegens een viertal “lovende” artikelen in de De Telegraaf van september 1940 over door de Duitse bezetter georganiseerde uitzendingen van Nederlandse kinderen naar Oostenrijk. Hoewel zij kort daarna terzake werd gerehabiliteerd, bleef haar twijfelachtige oorlogsverleden lang aan haar kleven.

Praktische info

Datum: 18 oktober, 14.30-16.30 uur
Locatie: Stadhuisplein 100, Zaandam

De lezing wordt gevolgd door een rondleiding door het archiefdepot, waarbij een archiefmedewerker stukken uit het depot laat zien rond het thema Zij/hij.