Lezing over de Geschiedenis van de Nederlandse Politie

Datum/Tijd
wo 24-05-2023
14:00 uur

Locatie
Buurtcentrum De Pelikaan
Kervelstraat 185-A
1562 AJ Krommenie

Categorie├źn


Tijdens de bijeenkomst van de Nederlandse Genealogische Vereniging afd. Zaanstreek-Waterland op woensdag 24 mei 2023 houdt 

Paul Tjeertes, oud-politiemedewerker, een lezing over De Geschiedenis van de Nederlandse Politie

De geschiedenis van de Nederlandse politie is lange tijd een ondergeschoven kindje geweest. Historici toonden weinig belangstelling en bij de politie heerste, en heerst eigenlijk nog steeds, de mening: Wat moet ik met die ouwe zooi? Pas de laatste decennia is de belangstelling voor de geschiedenis van de politie groter geworden en wordt daarnaar onderzoek gedaan, o.a. door de criminoloog professor Cyrille Fijnaut.

Steeds blijkt de geschiedenis van de politie te zijn verbonden met de gebeurtenissen in Nederland, waarbij de vraag

Wie heeft het gezag over de politie? centraal stond en staat. Deze stammenstrijd tussen het Ministerie van Justitie, het Ministerie van Binnenlandse Zaken en het Ministerie van Oorlog (later: Defensie) had tot gevolg dat voor de Tweede Wereldoorlog er vijf soorten van politie bestonden: de Koninklijke Marechaussee, de Rijksveldwacht, de Gemeenteveldwacht, de Gemeentepolitie en het korps Politietroepen.

Door de jaren heen duiken dezelfde vraagstukken steeds weer op: de sterkte en organisatie van de politie, de waardering, de opleiding en de uitrusting. Bij het bestuderen van de geschiedenis van de Nederlandse politie blijkt het oude gezegde: Wie het verleden niet kent, snapt niets van het heden en is in de toekomst gedoemd dezelfde fouten te maken, nog steeds van toepassing te zijn.

Als je voorouders hebt, die bij de politie waren, kan deze lezing interessante informatie opleveren.

Plaats: Buurtcentrum De Pelikaan

Kervelstraat 185a

1562 AJ  Krommenie

Datum: 24 mei 2023

Toegang vrij. Aanvang: 14.00 uur.

Zaal open: 13.30 uur

Kijk ook eens op onze website: https://www.ngv-afdelingen.nl/zwa/