Lezing Jan Rudolph de Lorm, museumdirecteur Singer-Laren

Datum/Tijd
di 04-06-2019
20:00 uur

Locatie
Het Weefhuis
Lagedijk 39
1544 BB Zaandijk

Categorieën


Aanvang 20:00 uur;
inloop 19:30 uur;
entreeprijs € 10,-

(inclusief koffie of thee bij binnenkomst).

Jan Rudolph de Lorm, museumdirecteur van Museum Singer Laren, zal op dinsdag 21 mei weer een lezing geven in Het Weefhuis in Zaandijk. De lezing heeft als onderwerp de nieuwe tentoonstelling in het Museum Singer Laren, ‘Duitse Expressionisten – Uit Museum Ostwall Dortmund’.

Van 16 april t/m 25 augustus wisselt Singer Laren zijn collectie uit met het Museum Ostwall in Dortmund. Terwijl de Duitsers genieten van de Holländische Moderne, biedt Singer Laren een overzicht van de Duitse expressionisten. Niet de buitenwereld maar de binnenwereld, daar ging het de expressionisten om. Kunst als uitdrukking van emotie en innerlijke beleving, weergegeven in felle kleuren, ruwe penseelstreken en krachtige vormen.

De expositie toont bekende en minder bekende topstukken van wereldberoemde expressionisten als Ernst Ludwig Kirchner, August Macke, Emil Nolde, Käthe Kollwitz en Max Beckmann en geeft een imposant beeld van Duitsland tijdens en tussen de wereldoorlogen en de respons van kunstenaars daarop. ‘Duitse Expressionisten’ is een niet te missen tentoonstelling voor iedere liefhebber van expressionistische schilderkunst.

MAX BECKMANN
Bijzondere aandacht in de tentoonstelling wordt besteed aan Max Beckmann (1884-1950). Beckmann is een van de belangrijkste en meest spraakmakende Duitse kunstenaars van de 20ste eeuw. Omdat ook zijn schilderijen door de nazi’s als ‘entartete Kunst’ werden bestempeld, vertrok hij in 1937 naar Amsterdam, waar hij tot 1947 woonde en werkte. In de tentoonstelling zijn meesterwerken uit deze Amsterdamse periode te zien, waaronder Namiddag (Afternoon) uit 1946. In 1947 kreeg hij een visum voor de Verenigde Staten waar hij Zelfportret met sigaret maakte.

Je voelt in dit zelfportret alle ellende en bedreiging waaruit de schilder net is ontsnapt. Indringend en mysterieus.’ – aldus Jan Rudolph de Lorm.

Voor meer over de tentoonstelling bezoek de site van Het Singer Laren.

Heeft u interesse om deze lezing bij te wonen, wees er dan snel bij! De verwachte belangstelling voor de lezingen van Jan Rudolph de Lorm is altijd groot en vanwege veiligheidsvoorschriften kunnen een beperkt aantal bezoekers de lezing bijwonen.

RESERVEREN IS NOODZAKELIJK.
Heeft u interesse om deze lezing bij te wonen, wees er dan snel bij! Tijdig reserveren wordt  geadviseerd aangezien er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar is.

RESERVEREN VOOR DEZE LEZING.