Kunt u dit lezen? | Cursus Paleografie voor beginners

Datum/Tijd
ma 02-10-2023
19:00 - 21:00 uur

Locatie
Gemeentehuis Zaanstad
Stadhuisplein 100
1506 MZ Zaandam

Categorieën


Uit het Gemeentearchief Zaanstad: OA-0035, Ambachtsheerlijkheid Krommenie, 2.7 Spinhuis, inv.nr. 91, register van de wekelijkse verdiensten van en uitbetalingen aan de kinderen in het spinhuis,1667. Spinhuis is een tuchthuis voor vrouwen en kinderen, waar ze als dwangarbeid moesten spinnen.

Als u een cursus paleografie volgt bij het Gemeentearchief Zaanstad wel!

Deze cursus is heel nuttig als u onderzoek doet of gaat doen naar uw voorouders of bijvoorbeeld de geschiedenis van uw stad of dorp. Dan wilt u toch ook de akten kunnen lezen die vroeger voor een notaris zijn opgemaakt of als er een huis of stuk land werd gekocht. En hoe leuk is het niet als u kunt lezen als ze betrokken waren bij een burenruzie, dronkenschap of walvisvaart…

De vele handschriften van voor 1800 zijn nu nauwelijks meer te lezen en de teksten vaak moeilijk te begrijpen, maar daarmee kan de cursus paleografie u op weg helpen om dit onder de knie te krijgen. In het schrift dat ook in de Zaanstreek vanaf de late Middeleeuwen gangbaar was werden de letters anders geschreven en de afwijkende spelling, woordenschat en vele afkortingen, waarvan de betekenis nu is vergeten, maken het lezen van oude handschriften lastig. Lastig, maar met oefening voor iedereen te leren!

Vanaf 2 oktober 2023 organiseert het Gemeentearchief Zaanstad weer een cursus Paleografie voor beginners van 8 lessen op maandagavond. Na een algemene inleiding in de ontwikkeling van het schrift en de specifieke problemen van oud schrift, leert u via ongeveer 30 teksten uit de periode 1447-1782 deze te lezen en te begrijpen. Daarnaast wordt ingegaan op de inhoud en gebruiksmogelijkheden van de gelezen archiefstukken.
Ter voorbereiding van elke les is wat huiswerk verbonden. Na afloop van de cursus bent u beter in staat om oude handschriften te lezen en te begrijpen.

Data: 8 maandagavonden: 2, 9, 16 en 30 oktober, 6, 13, 20 en 27 november (*) 2023 (geen les op 23 oktober i.v.m. herfstvakantie)
Tijd: 19.00 – 21.00 uur
(*) De laatste avond duurt tot 21:30 uur in verband met een rondleiding door de archiefdepots.

Docent: Els Mak. Zij is archivaris en gepensioneerd beheerder van de Topografisch-Historische Atlas van het Waterlands Archief. Zij geeft sinds 1984 les in paleografie en speurt nog altijd in archieven naar interessante teksten.

Locatie: Gemeentearchief Zaanstad, Stadhuisplein 100, Zaandam

Kosten deelname: €95,- voor 8 lessen inclusief cursusmateriaal (met pin te voldoen op de avond zelf)

De cursus gaat door bij een minimum van 12 deelnemers.

Voor aanmelding Kunt u dit lezen? – Cursus Paleografie voor beginners – Archief Zaanstad