Kunstenaar uit roeping, schilder om den brode | Lezing 50 jaar Willem Jansen Stichting

Datum/Tijd
vr 17-02-2023
20:15 uur

Locatie
Zuidervermaning Westzaan
Zuideinde 233
1551 EG Westzaan

Categorieën


Na in vele huizen te hebben gewoond, vond Willem Jansen (1892-1969) zijn thuis in Westzaan. Het gezin met vier zonen en een stoet katten ging wonen op J.J. Allanstraat 382. Wie was deze man met z’n ruige baard wiens werk in menig Zaans huis aan de muur hangt?

Na vijftig jaar weet de Willem Jansen Stichting dat zijn erfenis veelomvattend is en veel verder reikt dan de Zaanstreek. Voorzitter Arjen van Ginkel opent het Willem Jansenjaar met een boeiende lezing over de schilder in de Zuidervermaning. Later in het jaar is er een grote overzichtstentoonstelling bij Rob Staphorsius.

Kunstenaar zijn in de eerste helft van de vorige eeuw was een spannend beroep. Het verhaal van de man met de baard voert langs daken van fabrieken, oevers met zicht op het veld en de molens en langs deuren van potentiële kopers in krappe tijden. Willem Jansen: nooit saai.

 

Arjen van Ginkel is geboren in Wormerveer en getogen in de Zaanstreek. Hij is een verhalenverteller die het verleden doorgeeft aan wie het wil horen in het heden. Hij is voorzitter van de Willem Jansen Stichting, heeft een verleden in de journalistiek en is actief in het onderwijs als docent geschiedenis.

Zuidervermaning, Zuideinde 233, Westzaan. Vrijdag 17 februari 20.15 uur, toegang €7,50, kaarten via www.zuidervermaning.nl of aan de zaal.