Kalverkerk in het teken van Maria

Datum/Tijd
za 21-10-2023
14:00 uur

Locatie
R.K. Kerk St. Maria Magdalena
Kalf 162
1509 BA Zaandam

Categorieën


Traditioneel staat binnen de katholieke kerk de maand oktober in het teken van het bidden van de rozenkrans – een ode aan Maria. Gezien de bijzondere belangstelling voor Maria wordt in de Maria Magdalenakerk op Het Kalf in Zaandam op zaterdag 21 oktober vanaf 14:00 uur een muzikale ode gebracht aan de moeder van Jezus Christus.

Er zullen Ave Maria’s gezongen worden van meerdere componisten, maar ook een Regina Caeli, een Sancta Maria en een Maria Mater Gratiae ontbreken niet. Het wordt een reis door de tijd met heel diverse composities van Gregoriaans tot Herman Finkers. De entree is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt na afloop van het concert op prijs gesteld. Voor u treden op Helena Brouwer, Hanneke Hinfelaar-Lasschuit en Kelly Muller-Hinfelaar.

Brouwer speelde voor het eerst in een kerkdienst toen zij twaalf jaar was en ze kreeg ywee jaar later al haar eerste vaste aanstelling als kerkorganist. Muziek is een rode draad door heel haar leven. Inmiddels is zij alweer vele jaren de vaste organist van het Kerkkoor van de Markusparochie in Amsterdam.

Moeder en dochter

Hinfelaar-Lasschuit komt uit een familie waar veel gezongen werd en vanaf haar jeugd zingt zij in kerkkoren. Jarenlang is zij sopraan soliste geweest, maar inmiddels heeft zij dat stokje doorgegeven aan haar dochter Kelly en neemt zij de alt solo’s voor haar rekening. Ook is zij bijna 25 jaar lid geweest van KCOV Excelsior (Amsterdam), waar ze buiten de koorstukken ook onder andere de Echo uit de Echo Aria (Weihnachtsoratioium van Bach) mocht zingen en het Ave Maria van Bach-Gounod bij een benefietconcert in de Beurs van Berlage.

Kelly Muller-Hinfelaar heeft vanaf heel jong harp gespeeld, maar heeft in haar tienerjaren besloten de familietraditie voort te zetten en ook lid te worden van een kerkkoor. Als opvolgster van haar moeder heeft ze alle sopraan solo’s overgenomen. Vooral Mozart-missen zijn favoriet bij haar. Sinds de coronacrisis zingen moeder en dochter tweemaal per maand ter ondersteuning van de Eucharistieviering in de Kalverkerk.