Joost Spijkers | Hotel Spijkers

Datum/Tijd
di 25-10-2022
14:00 uur

Locatie
Zaantheater
Nicolaasstraat 3
1506 BB Zaandam

Categorieën


Joost Spijkers en zijn band komen terug met Hotel Spijkers, een eenmansopera met vier muzikanten over levenshonger: het verlangen naar samenzijn en hoe het in leven houden van herinneringen vrijheid brengt. Puttend uit zijn leven en geschraagd door oude tradities, voert Joost je als een moderne sjamaan door het landschap van emoties.

In Hotel Spijkers komt een man de lobby van het hotel binnen. Hij is overduidelijk aangeschoten. Zijn kleren zijn gehavend en hij heeft de nodige schrammen en blauwe plekken. Over zijn arm hangt zijn trouwpak: rokkostuum met corsage in de revers. Hij duwt op de hotelbel die op de balie staat en wacht tot de nachtportier zich meldt. Hij begluurt de andere hotelgasten; elk van hen heeft zijn eigen wonderlijke, onthutsende of ontroerende levensgeschiedenis.

Een van zijn nummers is uitgeroepen tot het beste theaterlied van 2022 en ontving de Annie M.G. Schmidtprijs. Ook is Hotel Spijkers genomineerd voor de prestigieuze prijs Poelifinario 2022 in de categorie Kleinkunst. De jury: “Met zijn derde voorstelling laat Joost Spijkers zien dat kleinkunstconcerten meer kunnen zijn dan een stapel mooie liedjes. Hotel Spijkers is totaaltheater, waarin teksten, animaties, muzikanten en een stampende performance van de frontman elkaar continu versterken. Als toeschouwer word je heen en weer geslingerd tussen pure levenshonger en de schaduwzijde van het bestaan. Spijkers liefde voor de Balkan is verweven in een fraaie, onnadrukkelijke verhaallijn over een man die kletsnat aankomt bij zijn hotel. Het publiek krijgt zo precies voldoende context om alle emoties te kunnen plaatsen.”

Hotel Spijkers is de avondvullende muziektheatervoorstelling van Joost Spijkers en zijn band. Gezongen, gespeeld, gedanst en verteld door Joost Spijkers. Nieuwe teksten speciaal voor Joost geschreven door toneelschrijver Peer Wittenbols. De muziek bestaat uit bewerkingen van eeuwenoude traditionals en nieuw geschreven composities van Arend Niks, Stanislav Mitrović en Joost zelf.