Inspiratielezing Piet Kempenaar vertelt over Verfmolen de Kat

Datum/Tijd
do 02-02-2023
20:00 uur

Locatie
Fluxus Verkadefabriek
Westzijde 168
1506 EK Zaandam

Categorieën


Op donderdagavond 2 februari komt Piet Kempenaar, gepensioneerd molenaar van verfmolen De Kat, naar FluXus voor een inspiratielezing. Hij vertelt onder meer over zijn werk als molenaar en de wereld van pigmenten.

 Over Piet

Piet Kempenaar (geboren op 24 mei 1950) woont in Westzaan. In 1975 wordt hij lid van ‘Vereniging De Zaansche Molen’, waarna hij in 1981 begint als zelfstandig ondernemer in Verfmolen De Kat op de Zaanse Schans. Deze molen is de enige nog werkende verfmolen en trekt jaarlijks veel bezoekers, die hier kunnen zien hoe natuurlijke verfstoffen vermalen worden tot pigmenten (de kleurstoffen die worden gebruikt voor het kleuren van allerlei materialen zoals verf). Veel van deze verfstoffen komen uit het buitenland. Samen met zijn vrouw maakte Piet in zijn jaren als molenaar dan ook mooie, verre reizen op zoek naar kleuren als oker en omber.

Wereldberoemde verf

Voor de opslag en verkoop van de verf wordt gebruikgemaakt van een magazijn in Wormerveer, van waaruit de verfstoffen verstuurd worden naar verf-speciaalzaken, musea en kunstenaars. Niet alleen in Nederland, maar ook naar het buitenland, zoals naar het Vaticaan museum in Rome. De molen is regelmatig in het nieuws, zoals in februari 2022 in het televisieprogramma ‘Het Geheim van de Meester’ van AVROTROS, waarin de verfstoffen worden gebruikt voor het maken van een kopie van het beroemde schilderij van Rembrandt ‘De Nachtwacht’.

Van vader op zoon

Tegenwoordig is Piet gepensioneerd en heeft hij het stokje overgedragen aan zijn zoon Robbert, die samen met zijn vrouw de dagelijkse leiding heeft.

De lezing start donderdag 2 februari om 20.00 uur (inloop 19.30 uur) bij FluXus in de Verkadefabriek op Westzijde 168 in Zaandam. Vooraf reserveren kan via klantenservice@fluxus.nl. De entree is € 10,- en kan alleen met pin worden voldaan aan de deur.