IFIKZ Filmfestival | Zaanse Industrie toen en nu (4x)

Datum/Tijd
zo 11-10-2020
10:30 - 16:30 uur

Locatie
De Stoomhal
Pakhuisplein 44
1531 MZ Wormer

Categorieën


 

filmfestival

IFIKZ organiseert op zondag 11 oktober in samenwerking met Videoclub Zaanstreek Noord een eenmalig Filmfestival dat gebaseerd is op het thema (450 jaar) Zaanse Industrie.

De Videoclub Zaanstreek Noord beschikt over een aantal unieke historische films waarin verschillende vormen van Zaanse industrie worden getoond. Denk daarbij aan films over molens zoals de Schoolmeester en de houtzaagmolens, Papierfabriek van Gelder, de productie van rijdende winkelwagens te Krommenie uit 1950 etc.

Geheel toepasselijk vindt het festival plaats in rijksmonument en industrieel erfgoed De Stoomhal in Wormer. 
De bezoeker krijgt vanuit verschillende lokale perspectieven (filmmakers en fotografen) een gevarieerd inkijkje in wat het betekende, en nog steeds betekent, om te leven en werken in de Zaanstreek. We bieden viermaal per dag een filmvoorstelling aan van vijf kwartier.

Er zijn twee verschillende voorstellingen.

Programma A
We nemen je vanuit Zaandam mee op reis langs de Zaan voor een bezoek aan Verkade, vatenfabricage bij Pielkenrood, de Cacaofabriek van Pette en de Linoleumindustrie en sluiten af met de ontwikkeling van de stoomrijstpellerij bij Lassie.

Programma B
We vertrekken vanuit het Zaandam in het jaar 1950 en maken een reis door de tijd om vervolgens te zien hoe in 2007 wijn gebotteld werd. Een interessant bezoek aan Cacao de Zaan in 2017 volgt. Daarna komt de focus te liggen op Wormerveer met Verblifa en Promena Boon. Een stukje geschiedenis van Wormerveer herleeft bij het zien van de ontwikkeling van de driewielige GOVA truck tot de SRV-wagen. Nog steeds wordt op ambachtelijke wijze papier geproduceerd in de molen “de Schoolmeester”.