Oliemolen De Bonte Hen weer in vol bedrijf tijdens het IFIKZ festival!

Datum/Tijd
za 21-10-2023 - zo 22-10-2023
13:00 - 15:00 uur

Locatie
Cacaomolen De Bonte Hen
Kalverringdijk 39
1509 BT Zaandam

Categorieën


Oliemolen De Bonte Hen is de noordelijkste molen op de Kalverringdijk. In een oliemolen wordt uit oliehoudende zaden – zoals hennep, vlas en koolzaad – olie geslagen. Speciaal voor het IFIKZ-festival gaat De Bonte Hen in vol bedrijf, zoals dat vóór 1926 dagelijks het gebruik was. In ploegendienst laten de molenaars van De Zaansche Molen zien hoe uit de zaden olie wordt geslagen. Leuk en interessant om te zien en om bij te wonen! Verder is op de schuurzolder van De Bonte Hen een ambachtelijke werkplaats gevestigd waar zeilenmakers en harenmakers hun werk laten zien. De harenmaker maakt de specialistische persmatten voor de oliemolens. Dit vrijwel verdwenen beroep wordt alleen maar in De Bonte Hen uitgeoefend!

WANNEER
zaterdag 21 en zondag 22 oktober, 13.00-15.00 of 15.00-17.00 uur

WAAR
Oliemolen De Bonte Hen, Kalverringdijk 39, Zaandam

VOOR WIE
voor iedereen vanaf 6 jaar

RESERVEREN EN KAARTVERKOOP
bestel hieronder een combinatie-ticket Bonte Hen-Molenmuseum (incl. lezing) voor tijdslot 13.00-15.00 uur of 15.00-17.00; volwassene € 10,-, kinderen 6 tot 13 jaar € 0,-


Oliemolen De Bonte Hen weer in vol bedrijf tijdens het IFIKZ festival!

Op zaterdag 21 en zondag 22 oktober is het zover. In het eerste weekend van de herfstvakantie vindt het festival industriecultuur Zaanstreek plaats. Oliemolen De Bonte Hen doet samen met het Molenmuseum mee, en zet zo de rijke Zaanse industriemolencultuur in de spotlights. Dit jaar staat er iets heel bijzonders te gebeuren, De Bonte Hen gaat weer in vol bedrijf!

Alles doet het nog

Al bijna dertig jaar staat het voorslag van de Hen stil. Deze persinstallatie bedoeld voor de éérste persing van de oliehoudende zaden levert de beste kwaliteit olie, maar is zwaar om mee te werken. Het afgelopen seizoen heeft de maalploeg van de Bonte Hen deze pers weer gangbaar gemaakt. Harenmaker en molenaar Martin Bus maakte een prachtig nieuw stel haren en bulen, beide onmisbare onderdelen van een oliemolen.

‘De afgelopen weken hebben we alles getest en goed afgesteld’, zo vertelt Jippe Kreuning, sinds begin dit jaar hoofdmolenaar op De Kip. ‘We waren blij verrast dat het voorslag na zo’n lange tijd van stilstand weer zo goed op gang kwam. Alles doet het nog!’. Samen met molenaar van het eerste uur op de Hen Martin Bus en Matthijs Ero van de Ooievaar werden de eerste klappen op het voorslag uitgedeeld. Daarmee is het werk nog niet klaar: “De komende maanden gaan we het hele werkproces weer in ere herstellen zodat de molen weer gebruikt gaat worden zoals hij bedoeld is!”, zo vertelt Jippe enthousiast.

Ambacht staat centraal

Hoe dat werkproces er precies uitziet is ijdens het IFIKZ festival voor het eerst te zien. Het werken met een dubbele oliemolen zal niet het enige ambacht zijn wat komend weekend centraal staat. In de ambachtenwerkplaats op de schuurzolder van De Bonte Hen zal Martin Bus het harenmaken demonstreren. Ook zijn er traditionele zeilenmakers aanwezig die hun vak laten zien. Verder geeft Sjors van Leeuwen in het Molenmuseum beide dagen om 14.00 en 16.00 uur lezingen over verdwenen molen-ambachten.

Ook voor de inwendige mens zal worden gezorgd, voor de gelegenheid worden op het “museumplein” pannenkoeken gebakken in samenwerking met Restaurant De Kraai en verzorgen vrijwilligers van De Bonte Hen en het Molenmuseum een koek en zopie.

De activiteiten in Molenmuseum en Bonte Hen zijn gratis voor leden van de Zaansche Molen, maar aanmelden voor de lezingen is wel verplicht. Dit kan door te mailen naar info@zaanschemolen.nl.

Voor meer informatie en toegangskaarten voor niet-leden, kijk op: https://www.ifikz.nl/van-ambacht-tot-industrie/