IDFA Extended: Notturno

Datum/Tijd
vr 20-11-2020
19:15 - 21:05 uur

Locatie
Filmtheater De Fabriek
Jan Sijbrandsteeg 12
1502 BA Zaandam

Categorieën


Net als het Nederlands Film Festival komt dit jaar ook IDFA tijdens de festivalperiode naar De Fabriek met zeven van de mooiste titels uit het programma. Notturno van de prijswinnende documentairemaker Gianfranco Rossi (winnaar Gouden Leeuw filmfestival Venetië en Gouden Beer filmfestival Berlijn) is een impressionistisch verslag vanuit de grensregio’s van Irak, Syrië en Libanon. In zijn kenmerkende bloedmooie stijl toont Rosi de ellende en de veerkracht van het dagelijks leven in deze door decennialange strijd en onderdrukking gegeselde regio.

De grensgebieden van Irak, Koerdistan, Syrië en Libanon, waar Notturno werd opgenomen, zijn getekend door oorlog. De geschiedenis van de regio is er een van onderdrukking, invasies, terrorisme, militaire coups, buitenlandse inmenging, corrupte regimes en dictators. Wie er woont, probeert niettemin een normaal leven te leiden, zo goed als dat gaat.

Notturno toont het dagelijks bestaan van een gezin dat slaapt en leeft in één kamer, volgt een eendenjager op zijn nachtelijke kanotocht en legt de voorbereidingen op een toneeluitvoering in een zorginrichting vast. Het zijn vaak serene, soms zelfs humoristische taferelen, maar op de achtergrond klinkt regelmatig geschut. Troosteloze, modderige opvangkampen tonen de nasleep van alle conflicten. Ronduit huiveringwekkend zijn de getuigenissen van jonge kinderen die beschrijven welke gruwelen ze ISIS-strijders zagen begaan.

Gianfranco Rosi (Sacro GRAFuocoammare), de documentairemaker die filmt als een schilder, laat de scènes voor zich spreken. Het schitterende camerawerk, vaak bij avond- of ochtendlicht, vormt de rode draad in zijn zoektocht naar menselijkheid.

 

Gesproken taal:
Genre: documentaire
Speelduur: 100 min
Cast:

https://www.de-fabriek.nl/films/509-idfa+extended+notturno.html