Het Nationale Theater | Laagland | GEANNULEERD

Datum/Tijd
do 26-10-2023
20:00 uur

Locatie
Zaantheater
Nicolaasstraat 3
1506 BB Zaandam

Categorieën


Met Mark Rietman, Joris Smit, Betty Schuurman, Bram Coopmans e.a.

In een kleine gemeente wordt de rust ruw verstoord als de plaatselijke recreatieplas wordt aangewezen als bestemming voor een drijvende, klimaatneutrale woonwijk. De lokale bewoners moeten er niets van hebben. Er ontstaat een hevige strijd tussen de ontwikkelaar, de wethouder en de bewoners. “Nathan Vecht en Eric de Vroedt steken de thermometer diep in de samenleving”, schrijft de Telegraaf (★★★★)

De drijvende woonwijk is ontwikkeld door de succesvolle tech-ondernemer Hugo (Joris Smit). Tijdens een keukentafelgesprek op het gemeentehuis onder leiding van de wethouder duurzaamheid Diewertje (Esther Scheldwacht) blijkt dat de lokale bewoners, onder aanvoering van de flexwerkende kabelmonteur Ferry (Mark Rietman), niets moeten hebben van Hugo’s goede bedoelingen. Er ontstaat een hevige strijd om lands- en lijfsbehoud. Maar als blijkt dat de levens van Hugo en Ferry meer met elkaar verbonden zijn dan ze allebei dachten, krijgt die strijd een fatale wending.

Hugo: “Ik doneer aan goede doelen. Ik heb met dit project werkelijk alles op het spel gezet. Zodat jouw kinderen het eind van deze eeuw kunnen halen.”

Ferry: “WAT KAN MIJ HET EIND VAN DE EEUW SCHELEN ALS IK NIET WEET OF IK HET RED TOT HET EIND VAN DE MAAND!”

Publieksreacties

“Sublieme voorstelling. Maatschappijkritisch mét humor.”

“Prachtige voorstelling. Scherp, humoristisch en grijpt je soms bij de keel. Aanrader!”

“Iedereen die inwoner, ambtenaar, politicus of ondernemer is moet dit zien. Iedereen dus. Schrijnend en grappig: Laagland.”

Groeiende ongelijkheid en klimaatverandering
Laagland is op verzoek van regisseur Eric de Vroedt geschreven door Nathan Vecht (Onze straat, Het jaar van Fortuyn). Het verhaal gaat over de steeds hoger oplopende spanning tussen de anywheres en de somewheres: de hoogopgeleide kosmopolieten die zich overal thuis voelen versus de mensen die geworteld zijn in de lokale gemeenschap en de grond waarop ze wonen. Het centrale thema is de groeiende ongelijkheid in de samenleving.

Begin je bezoek digitaal
Beleef Laagland ook online met het virtuele verhaal van schrijver en regisseur Alkan Çöklü. Via de SneakPeek app volg je in de dagen vóór je bezoek de digitale levens van Mette (Emma Buysse) en Nick (Alex Hendrickx), de dochter en zoon van de hoofdpersonages. Via je telefoon zie je hun berichten en video-chats. Volg hoe zij elkaar als vijanden ontmoeten, en langzaam uitgroeien tot bondgenoten.

Hoe werkt dit? Ga naar www.sneakpeek.nu/laagland en meld je aan voor de SneakPeek die start op 21 oktober. Download vervolgens de SneakPeek app en de rest wijst zich vanzelf. 

Albert HeijnzaalBestel