Het Nationale Theater | Coriolanus

Datum/Tijd
di 14-03-2023
20:00 uur

Locatie
Zaantheater
Nicolaasstraat 3
1506 BB Zaandam

Categorieën


Regisseur Nina Spijkers (Laura H.) brengt een hypermoderne Shakespeare met hoge hartslag en rake klappen, over de altijd gespannen verhouding tussen het volk en zijn politieke leiders. Nina Spijkers: “Bij elke zin die ik in Coriolanus las, dacht ik: dit moeten we spelen, dit is nu!” Met een grote cast met o.a. Bram Coopmans, Rick Paul van Mulligen en Betty Schuurman.

Het verhaal

Wanneer generaal Coriolanus (Yela de Koning) als winnaar terugkeert uit de oorlog, juicht het volk haar toe. En dat terwijl ze haar vóór de oorlog nog haatten. Gesteund door machtige vrienden stelt Coriolanus zich verkiesbaar voor het hoogste politieke ambt. Niets lijkt haar benoeming in de weg te staan, maar dan hitsen haar politieke vijanden het volk op. Wanneer de burgers kwaad het Capitool bestormen, moet Coriolanus vluchten. Uit wraak sluit zij zich aan bij de verslagen vijand: zij zal de stad waarvoor zij haar leven zo vaak waagde alsnog vernietigen.

“Dit is nu!”

In Coriolanus beschrijft Shakespeare vlijmscherp de werking van de politiek. Regisseur Nina Spijkers (Laura H.The Nether): “Bij elke zin die ik las, dacht ik: dit moeten we spelen, dit is nu! Het zijn de boeren die in hun tractoren optrokken naar het Binnenhof en de bestormers van het Capitool, maar óók de burgers in Groningen.” Yela de Koning (The Nether, Trojan Wars) speelt de titelrol in deze hypermoderne Shakespeare met hoge hartslag en rake klappen. Ter voorbereiding op deze rol volgt Yela vechttraining. Check hoe dat gaat in de video hieronder!

Albert HeijnzaalBestel