Het atelier met nagesprek

Datum/Tijd
za 06-05-2023
16:30 uur

Locatie
Filmtheater De Fabriek
Jan Sijbrandsteeg 12
1502 BA Zaandam

Categorieën


In Het atelier voert Hella de Jonge gesprekken met vrienden en vriendinnen, haar vader, een vitaliteitsprofessor en een vormgever. Freek de Jonge heeft er een verhaal uit gedestilleerd en samen met Hella de opnames vormgegeven. Vooraf aan Het atelier wordt de korte film Die Ene vertoond, een animatiefilm van Silverster Zwaneveld naar een verhaal van Freek de Jonge. Na de film volgt een nagesprek met en door Hella en Freek de Jonge.

Het portret van oma Lientje dat prominent in de woonkamer hing heeft Hella al vroeg doen beseffen dat daar een groot verdriet achter schuilging. Geen wonder dat juist dat schilderij het uitgangspunt is geworden van een documentaire over haar opmerkelijke creatieve veerkracht. Gedurende tachtig minuten krijgen we een beeld hoe ze keer op keer het elan vond om teleurstelling en kwetsuren te overwinnen en om te buigen naar het scheppen van een indrukwekkend gevarieerd oeuvre.

Tijdens de lockdowns trok Hella zich terug in haar atelier om een oude liefde op te pakken: het schilderen. Wat ooit op de Rietveldacademie was misgegaan, is in twee jaar opgebloeid tot een een eigen stijl met eigen verhalen. Dagelijkse wandelingen, met haar man Freek, over de Joodse Begraafplaats die op 200 meter van het Atelier ligt, voorzien dit verhaal van een verrassende context.

 

Gesproken taal: Nederlands
Genre: documentaire, kunst
Speelduur: 80 min
Cast:

https://www.de-fabriek.nl/films/1167-het+atelier+met+nagesprek.html