Herdenking Februaristaking 2022

Datum/Tijd
za 26-02-2022
09:50 - 11:30 uur

Locatie
Zaantheater
Nicolaasstraat 3
1506 BB Zaandam

Categorieën


Op 26 februari herdenken wij ieder jaar het eerste dappere verzet tegen de Jodenvervolging. De staking die begon op de 25ste in Amsterdam sloeg over naar o.a. de Zaanstreek. Die solidariteit mag zeker in de huidige tijd van individualisme niet vergeten worden. 

Om 9:50 uur wordt voor het Zaantheater verzameld. Om 9.55 uur is het luiden van de klankschaal Mensenrechtenmonument, met om 10 uur een minuut stilte en aansluitend het leggen van bloemen en kransen door organisaties en particulieren.

Vorig jaar werd buiten nog een toespraak gehouden en was het daarmee voorbij, maar dit jaar is aansluitend weer een programma in het Zaantheater. Daar staan eerst koffie en thee klaar. Gitarist Sybrand Loot speelt ’Allemande’ uit ’Suite in e mineur’ van J.S. Bach.

Burgemeester Judith Michel-de Jong van Wormerland houdt daarna een toespraak en leerlingen van de Dijk Oost dragen gedichten voor. Sybrand Loot speelt ’Sarabande’ uit dezelfde Bachsuite en tot slot houdt Arianne de Jong, directeur Nationaal Comité 4 en 5 mei, een toespraak. Naar verwachting is het programma rond 11:30 uur klaar.

De herdenking van de februaristaking is traditioneel een dag na de herdenking in Amsterdam. In Zaandam werd pas een dag later massaal gestaakt. Eerst moesten er meer pamfletten worden gedrukt en verspreid, maar uiteindelijk stonden op die 26 februari 1941 toch 16.000 stakers in Zaandam op de Dam. Zij protesteerden tegen de Duitse bezetter na het oppakken van honderden Joden in Amsterdam. De stakende fabrieksarbeiders uit de Zaanstreek wekten wel de woede van de bezetter. Die greep hard in. Vanuit overvalwagens schoten Duitse militairen op de demonstrerende stakers. Daarbij viel een dode.