Groots en Meeslepend – Steef de Jong | ORFEO, een drama van karton

Datum/Tijd
vr 13-04-2018
20:30 - 21:50 uur

Locatie
Zaantheater
Nicolaasstraat 3
1506 BB Zaandam

Categorieën


Podiumfoto 1.jpg

Humor, drama, verbeelding en handgemaakte kartonnen pop-updecors: dat zijn de ingrediënten van de voorstellingen van Steef de Jong. Deze theatermaker heeft een fascinatie voor de operette en wil het genre opnieuw uitvinden. Met minimale middelen weet hij een grootse operateske wereld op te roepen.

Voor zijn voorstelling ORFEO, een drama van karton begint hij bij de oorsprong. Daar waar de eerste opera en eerste operette uit geboren zijn: de mythe van Orpheus en Eurydice, die al eeuwenlang componisten, toneelschrijvers en filmmakers inspireert. Monteverdi’s L’Orfeo uit 1607 wordt beschouwd als de eerste echte opera. En Jacques Offenbachs bewerking Orphee aux enfers uit de 19e eeuw ziet men als de eerste operette.

Orpheus zingt zo mooi dat hij zelfs stenen aan het huilen krijgt. Als Orpheus zingt voor de heersers van de onderwereld, is dat van zo’n schoonheid dat zij besluiten zijn overleden vrouw Eurydice terug te geven. De enige voorwaarde is dat hij niet naar haar omkijkt als zij hem volgt uit de onderwereld. Bijna boven kijkt Orpheus toch even om en verliest daarmee zijn geliefde voorgoed.

ORFEO, een drama van karton van Steef de Jong is een Groots en Meeslepend-voorstelling over de liefde, de dood en de kracht van muziek. Met L’Orfeo en Orphee aux enfers als inspiratiebronnen maakt hij, bijgestaan door een muzikant, een geheel eigen versie van deze mythe. Een Orfeo-operette van nu.

Concept, spel: Steef de Jong
Muziek, spel, compositie: Marieke Hopman
Regie: Ina Veen
Vormgeving: Steef de Jong en Nina Vreeken
Kostuums: Willy Veen
Fotografie campagnebeeld: Tim Stet
Scènefotografie: Bowie Verschuuren

Meer info