Gratis orgelconcert door Wybe Kooijmans

Datum/Tijd
vr 12-11-2021
20:00 uur

Locatie
Grote Kerk Westzaan
Kerkbuurt 37
1551 AB Westzaan

Categorieën


Organist Wybe Kooijmans bespeelt vrijdag 12 november het prachtige orgel van de Grote Kerk in Westzaan. 
Wybe Kooijmans ontving zijn eerste pianolessen op 8-jarige leeftijd van de organist Rutger van Mazijk. Een aantal jaren later verwisselde hij de piano voor het orgel en
kreeg hij op de Verenigde Muzieklycea in Hilversum les van Haite van der Schaaf, die hem tevens voorbereidde op zijn toelatingsexamen voor het Sweelinck  Conservatorium in Amsterdam. Hier werd Bernard Bartelink zijn leraar. Na zijn afstuderen volgde hij enige malen de masterclass voor interpretatie en improvisatie van de wereldberoemde Franse organist Jean Guillou. In 1987 volgde een aanstelling als – toen nog – één van de organisten van de Grote Kerk te Naarden; nu is hij er hoofdorganist. Een oud-registrant van de organist Feike Asma gaf Wybe vele, welkome raadgevingen. Op het monumentale Witte-orgel (1862) van de Grote Kerk te Naarden maakte hij meerdere cd-opnames. Zo ook één in de Grote Kerk van Westzaan.
Wybe Kooijmans geeft regelmatig orgelconcerten in Nederland; bovendien concerteerde hij in Tsjechië, Duitsland, Frankrijk, Engeland, Canada en Rusland, alwaar hij het orgel van de Philharmonie te Novosibirsk inwijdde. Het programma is samengesteld uit verzoeknummers die de bezoekers tijdens de afgelopen concerten hebben ingediend. Het is een zeer afwisselend programma met bekende werken. Aanvang 20.00 uur. Kerk open: 19.30 uur. De toegang is gratis. Er is wel collecte ten behoeve van orgelfonds.