Gemaal ’t Leven in Zaandijk voor het eerst open voor publiek

Datum/Tijd
za 13-05-2023
11:00 - 16:00 uur

Locatie
Zaandijk
Lagedijk
Zaandijk

Categorieën


Foto: HHNK

Gemaal ’t Leven in Zaandijk opent op zaterdag 13 mei voor het eerst zijn deuren voor het publiek tijdens de Nationale Molen- en Gemalendag. Het monumentale gemaal uit 1904 staat op een mooie plek aan de Zaan, vlakbij de Zaanse Schans.

Dankzij de samenwerking tussen eigenaar Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, de Vereniging Zaans Erfgoed en de Historische Vereniging Koog – Zaandijk krijgen bezoekers nu de kans om het gemaal te bezichtigen en zo meer te leren over de geschiedenis van de Zaanstreek en het belang van het waterbeheer. Er zijn deskundige gidsen die de bezoekers meer vertellen over de werking van het gemaal.

Alle partijen hebben baat bij de open dag van dit gemaal, dat beschermd is als provinciaal monument. Hoogheemraad en oud-Zaandamse Klazien Hartog: ‘Door deze samenwerking kunnen meer mensen ons watererfgoed beleven. Wij vinden het belangrijk om inwoners te vertellen over de manier waarop wij vroeger voor droge voeten zorgden, en dat nog steeds doen. Gemaal ’t Leven staat op een prominente plek aan de Zaan. Door samen te werken met de lokale erfgoedpartijen krijgt de inwoner van de Zaanstreek de kans om het gemaal met de indrukwekkende pompen eens van binnen te bekijken. Je stapt echt even terug in de tijd.’

Gemaal ’t Leven speelde vroeger een grote rol in het drooghouden van de achterliggende Polder Westzaan. Het gemaal staat op de plek waar eerst Poldermolen ’t Leven stond. Bij de vervanging van de molen is in 1904 het gemaal gebouwd. Het werkt nu niet meer. Tegenwoordig is de bemaling overgenomen door het moderne gemaal naast ’t Leven, bekend als ’t Leven 2. Dit gemaal regelt nu het waterpeil in dit gebied.

Gedurende het hele weekend van 13 en 14 mei zijn naast Gemaal ’t Leven andere molens en gemalen van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier te bezoeken. Welke dat zijn vindt u hier. Het Zaanse gemaal aan de Lagedijk 145 is op 13 mei geopend van 11:00 tot 16:00 uur.