Fototentoonstelling van Norma Lo Fo Wong | Kruisende Culturen Eye-Opener

Datum/Tijd
do 01-03-2018 - vr 30-03-2018
Hele dag uur

Locatie
De KunstGreep
Kerkbuurt 4
1511 BD Oostzaan

Categorieën


Hij, dat is haar man Ruud, mag niet voor mijn camera lopen, hij moet zorgen buiten beeld te blijven. Aan het woord is Norma Lo Fo Wong, een begenadigd fotografe die het ondenkbare begrijpelijk maakt en het ongrijpbare tastbaar. Ruud liep soms helaas wel in beeld, en dat is te zien op twee foto’s in de tentoonstelling die nu in de KunstGreep in Oostzaan is te zien, maar dan moet men wel goed zoeken. Volgens Norma wordt ze een ander mens op het moment dat ze haar camera pakt. “Ik leef dan in een andere wereld.” Haar man Ruud weet er alles van en kan alleen maar trots zijn op zijn fotograferende vrouw. En dat mag ook, het zijn unieke beelden geworden van een Londen dat nu met andere ogen wordt bekeken.

Neem bijvoorbeeld de foto van de pub. Louter mannen staan, zo lijkt het, na het werk een pint te drinken. Maar de goede kijker ziet dan een koket geklede dame op hakken met rode zool tussen de stropdassen staan. Ze heeft zich er een beetje tussen gewurmd, zo lijkt het. En de ‘outlaws’ staan op de foto links, zij roken en staan in een specifieke zone. En zo geeft deze foto een wereld weer van winners, losers and a lady playing hide and seek. En zo hangen er talloze beelden die een plaatje zijn en het bekijken meer dan waard.

Eigen ogen

Norma is net terug uit Genua, daar heeft ze de vluchtelingen op beeld gevangen. Het alledaagse is haar uitgangspunt en daarmee maakt ze het gewone dingen speciaal. En nu staat Brussel in haar agenda. Ze wil graag de wijken in van Brussel waar veel over geschreven is. Ze wil het met eigen ogen zien, het ervaren en delen met de kijker die het alledaagse kan waarderen. En zo zijn er nog plannen genoeg. En Ruud mag altijd mee, als hij maar buiten beeld blijft.

Grote waardering

Meestal is een opening van een tentoonstelling een aardig onderonsje van ons kent ons. Maar in dit geval was het groots, bijna spectaculair. Vele gezichten kwamen naar de beelden kijken en door de sfeervolle verlichting, spannend gedimd en juist de foto’s prachtig uitgelicht, werd de tentoonstelling voelbaar spannend. Voeg daarbij de prachtige zangstem van kleindochter Mana, kunstig begeleid door Louis Braam op piano en zie daar, de plechtige opening verwerd tot een unieke vernisage, al is dat in dit geval een foto’sage’. Door de verlichting zijn de foto’s van deze opening ook uniek te noemen, het geeft goed weer wat voor sfeer er hing in het Atrium van de KunstGreep. De tentoonstelling is nog te zien tot 2 april in de Kunstgreep, Kerkbuurt 4 in Oostzaan. Meer informatie is te vinden op norma.lofowong@kpnmail.nlwww.norma-lofowong.nl of telefonisch 075-6843777.

Bron: Rodi