Fototentoonstelling met Instagramwandeling ‘De Gracht door de jaren heen’

Datum/Tijd
za 01-09-2018 - wo 31-10-2018
Hele dag uur

Locatie
Zaandam
-
-

Categorieën


foto van Historisch Zaandam.

De vereniging Historisch Zaandam organiseert samen met ondernemers ‘op de Gracht’ een tentoonstelling over de ontwikkelingen op de Gedempte Gracht vanaf 1600 tot nu. Dat doen we door foto’s in de etalages van De Jager op de Gracht, Fotostudio Heno, Steps, Sport2000, Blokker, Pfannini, Patisserie en Chocolaterie Buter, Bruna, Hema, Metselaar Optiek, ’t Groene Pandje en Albert Heijn. Daarnaast is er een meer uitgebreide tentoonstelling in de Rozenhof.

De Gedempte Gracht ontstond tussen 1853 en 1858 door demping van de padsloot tussen het Zilverpad en het Kuyperspad. De Gracht ontwikkelde zich tot winkelstraat en het centrum van Zaandam. In de loop van de tijd heeft de Gedempte Gracht verschillende keren een makeover meegemaakt. Van woongebied naar winkelgebied, van verkeersroute naar voetgangersgebied met kiosken tot de huidige situatie met een gracht. Dit verhaal is uitgebreid te lezen en te bewonderen in de Rozenhof. Bovendien gaan we bij Albert Heijn nader in op het gebied rond de Hermitage, vroeger ’t Ventje en het Ankersmid.

De tentoonstelling opent op 1 september, de dag van de Zaanse Erfgoedmarkt in de Oostzijderkerk, en is de gehele maand september en oktober te bezichtigen. Op zaterdag 1 september wordt bovendien twee maal vanuit de Oostzijderkerk een Instagramwandeling over de Gedempte Gracht georganiseerd, om 13.00 en om 15.00 uur. Bij deze wandeling is er een korte uitleg over Instagram en worden er historische weetjes over de panden op de route verteld. Deze wandeling is als folder beschikbaar, waardoor de route in september, en daarna, ook zonder begeleiding kan worden gelopen. De folders zijn vanaf 1 september te verkrijgen bij de Zaanstore, Albert Heijn en Bruna en op 1 september ook op de Zaanse Erfgoedmarkt in de Oostzijderkerk. En natuurlijk al eerder zichtbaar op onze website: www.historisch-zaandam.nl