Fototentoonstelling ‘Dit moet de wereld weten’

Datum/Tijd
za 01-08-2020
11:00 - 17:00 uur

Locatie
Hembrug | Museum of Humanity
Gebouw 155, Ketelhuis10
1505 RD Zaandam

Categorieën


‘Dit moet de wereld weten’

Het verlangen om een plek te creëren waar kunst, cultuur en maatschappelijke vraagstukken elkaar ontmoeten maakte dat fotograaf Ruben Timmans een museum kon starten waar al de geportretteerde meesterwerken in hun volle glorie te bewonderen zijn! Sinds 23 maart 2019 is die plek te bewonderen op het Hembrugterrein in Zaandam. Timman maakt zicht op voor een expositie voor Rohingya-vluchtelingen. De opening van de bijzondere expositie ‘Ik besta niet’ is vrijdag 24 juli.

Bijna één miljoen Rohingya’s – waarvan de helft minderjarig – wonen in vluchtelingenkampen in modderig heuvelgebied in Bangladesh. In november 2019 bezocht Ruben Timman het kamp en dat leverde een serie indringende portretten op. De speciale expositie ‘Ik besta niet’ is er om aandacht te vragen voor dit uitzichtloze probleem.

De Rohingya’s zijn een stateloze moslimminderheid uit Myanmar. Volgens dat land horen ze niet bij de 135 erkende etnische groepen en dus worden ze niet als staatsburgers beschouwd. Myanmar ziet de minderheid als illegale immigranten uit Bangladesh, hoewel ze al al generaties lang in het land verblijven. Het grootste deel van de Rohingya sloeg in augustus 2017 op de vlucht nadat het Myanmarese leger een brute vergeldingsactie begon. Complete dorpen gingen in vlammen op en duizenden mensen werden vermoord. Sindsdien zitten de vluchtelingen opgepropt in het grootste vluchtelingenkamp ter wereld in buurland Bangladesh. Helaas lopen structurele oplossingen voor de Rohingya steeds op niets uit en zitten de vluchtelingen letterlijk de tijd uit, wachtend op een betere toekomst.

Gezicht geven
Tijdens zijn bezoek was fotograaf Timman in gezelschap van een klein team onder de Rohingya-vluchtelingen. Samen met schrijver Maarten Nota portretteerde hij een aantal Rohingya, hetgeen een indringende serie foto’s en verhalen opleverden. Samen met EO-Metterdaad en hulporganisatie Tear is de expositie ‘Ik besta niet’ in het Museum of Humanity in Zaandam daar het treffende gevolg van.

Het doel is om bewustwording te creëren en om fondsen te werven voor hulpverlening in de kampen. “Sinds het begin van deze vluchtelingencrisis wilde ik de Rohingya portretteren, want deze mensen – stateloos en ongezien – horen thuis in het Museum der Mensheid,” vertelt Timman. “Eén miljoen Rohingya’s op de vlucht voor geweld en onderdrukking, een verschrikkelijke tragedie die al jaren duurt. Daarom wil ik deze mensen een gezicht geven, omdat ik vind dat de wereld dit moet weten.”

 
Op naar de Verenigde Naties
Voor Timman was dit meteen ook de reden een brief te schrijven aan Koning Willem Alexander vertelde hij in het rechtstreeks uitgezonden radioprogramma Zaanstreek Vandaag. ‘Er moeten nog flink wat deuren geopend worden, maar in mijn agenda staat met grote letters dat ik in 2025 de Verenigde Naties ga toespreken. Dit kan en mag niet zo doorgaan. Natuurlijk spreek ik al die mensen het liefst morgen al toe, maar zo gaat dat niet in die kringen.’ 

Reguliere openingstijden:
vrijdag, zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur
Locatie: gebouw 155, Ketelhuis 10, 1505 RD Zaandam
Website: www.museumofhumanity.nl