Film | Topio Stin Omichli [Landscape in the Mist]

Datum/Tijd
do 21-03-2019
20:30 uur

Locatie
De Groote Weiver
Industrieweg 1a
1521 NA Wormerveer

Categorieën


Theodoros Angelopoulos, 1988, Griekenland, 112 minuten.
Met Tania Palaiologou, Michalis Zeke en Stratos Tzortzoglou.
NB Grieks gesproken, ENGELS ondertiteld.

De vijfjarige Alexandros en de elfjarige Voula hebben een onbekende vader, maar hun moeder verzint er een die in het verre Duitsland woont. De kinderen besluiten hem te gaan zoeken en maken een eindeloze reis. Hun belevenissen onderweg variëren van hartverwarmend tot vreselijk. Ze worden onder andere in de armen gesloten door een groep acteurs en een motorrijder, maar komen ook in aanraking met minder vriendelijke individuen.

De in 2012 onfortuinelijk door een aanrijding overleden Griekse meester Theo Angelopoulos is één van de belangrijkste naoorlogse Europese cineasten, wiens werk behoort tot het beste dat inzake beeldende kunst in de laatste vier decennia werd verwezenlijkt. Het bekijken van Landschap in de mist sterkt je in de oprechte overtuiging dat cinema in de juiste handen ook écht grote kunst kan zijn. De film won de Zilveren Beer op het festival van Berlijn, naast talrijke andere prijzen op diverse grote filmfestivals. Om één of andere reden, lijkt Landschap in de Mist echter min of meer uit het collectieve filmgeheugen verdwenen.
Het is de beklijvende odyssee van twee jonge kinderen die op zoek gaan naar hun verdwenen vader die misschien als gastarbeider in het schier onbereikbare Duitsland werkt. Ze doorkruisen te voet, liftend of per trein Griekenland en de Balkan, landen die hier niet de zonovergoten paradijzen uit de vakantiefolders zijn, maar mistroostige industriegebieden, die door vaste cinematograaf Giorgos Arvantis bij voorkeur in een grijze sluier van nevel of regen gehuld worden. Zoals steeds bij Angelopoulos is de tocht rijk aan visuele symboliek en verbergt deze sombere roadmovie zowel politieke als filosofische lagen.