Film The Heiress

Datum/Tijd
do 22-12-2022
20:30 uur

Locatie
De Groote Weiver
Industrieweg 1a
1521 NA Wormerveer

Categorieën


  • Film

donderdag, dec 22, 2022Open: 20:00Aanvang: 20:30Prijs: €3,-


Regisseur: William Wyler
Jaar: 1949
Land: Verenigde Staten
Duur: 115 minuten
 

Deze prachtig geschoten zwart-wit film is gebaseerd op het boek ‘Washington Square’ van Henry James uit 1880. Het vertelt het verhaal van het onaantrekkelijke meisje Catherine (de Havilland) dat ertoe veroordeeld is ongetrouwd te blijven, ondanks het feit dat ze een fortuin zal erven van haar kille en bitse vader (Richardson), die teleurgesteld is in wat er van haar terecht is gekomen. Dan verschijnt de knappe nietsnut Morris (Clift) ten tonele en maakt Catherine het hof. Haar vader vertrouwt Morris echter niet en dreigt Catherine te zullen onterven als zij met hem in het huwelijk treedt.
Met deze filmvertoning brengen we een hommage aan de in 2020 op 104-jarige leeftijd overleden hoofdrolspeelster. Ze was de laatste nog levende van alle diva’s die Hollywood in zijn gouden tijdperk rijk is geweest. Haar acteren in deze film werd bekroond met haar tweede (en laatste) Oscar en wordt beschouwd als de beste rol die de Havilland heeft gespeeld. De film werd overigens gemaakt op initiatief van de actrice zelf, nadat zij het gelijknamige toneelstuk op Broadway had gezien.
In 2021 verscheen een portret van haar in de vorm van de documentaire ‘Olivia de Havilland, L’insoumise’ (van de Belgische filmmaakster Daphné Baiwir), waarin ondermeer te zien is dat de actrice ook achter het witte doek van betekenis is geweest in de filmwereld.