Film The Good, the Bad and the Ugly

Datum/Tijd
do 29-12-2022
20:30 uur

Locatie
De Groote Weiver
Industrieweg 1a
1521 NA Wormerveer

Categorieën


The Good, the Bad and the Ugly

  • Film

donderdag, dec 29, 2022Open: 20:00Aanvang: 20:30Prijs: €3,-


Regisseur: Sergio Leone
Jaar: 1966
Land: Italie
Duur: 171 minuten
 

De Italiaanse regisseur Sergio Leone blies in de jaren zestig van de vorige eeuw persoonlijk een in Amerika zo goed als dood filmgenre nieuw leven in. En deze derde film van zijn zo genaamde Dollars-trilogie is één van de allerbeste westerns ooit gemaakt.
Het verhaal speelt zich af tegen de achtergrond van de Amerikaanse Burgeroorlog, waarin een naamloze vrijbuiter (Eastwood), een huurling (Van Cleef) en een Mexicaanse bandiet (Wallach) op zoek gaan naar een begraven goudschat.
De faam van deze klassieker zit deels in de muziek van de Ennio Morricone, die mede door deze score zou uitgroeien tot één van de beroemdste, productiefste en invloedrijkste muziekcomponisten die de filmwereld heeft gekend.
Leone bedeelde de muziek in zijn films een grotere rol toe dan gebruikelijk was en in plaats van de muziek op de reeds gemaakte opnames aan te passen, werd hier op voorhand gemaakte muziek op de set afgespeeld en werden camerabewegingen en lengtes van scènes aan de muziek aangepast.
Morricone was naast componist ook orkestrator, dirigent en trompettist. Hij schreef partituren voor o.a. meer dan 400 films en televisieproducties, waaronder 70 bekroonde films. Zijn muziek omvat een breed scala aan stijlen. Als 87-jarige (!) mocht hij in 2016 uit handen van Clint Eastwood de Oscar voor ‘beste originele muziek’ ontvangen. Een prestigieuze prijs die hijzelf “vooral een marketinginstrument voor een film” noemde. Hij werd in 1928 geboren in Rome, woonde er zijn gehele leven, leerde nooit Engels of met een computer te werken en overleed er in 2020 op 91-jarige leeftijd als gevolg van een val.