Film The Assassin

Datum/Tijd
do 19-01-2023
20:30 uur

Locatie
De Groote Weiver
Industrieweg 1a
1521 NA Wormerveer

Categorieën


THE ASSASSIN

THE ASSASSIN
  • Film

donderdag, jan 19, 2023Open: 20:00Aanvang: 20:30Prijs: €3,-


Regisseur: Hou Hsiao-Hsien
Jaar: 2015
Land: Taiwan
Duur: 105 minuten

Hou Hsiao-Hsien had een reputatie opgebouwd als vaandeldrager van de Nieuwe Taiwanese Cinema met realistische portretten van het Taiwanese leven met films als A Time To Live and A Time To Die (1985) en The Puppetmaster (1993). Echte verhalen over echte mensen als tegenhanger van de escapistische genre-films die in de jaren 80 en 90 het aanbod van de Taiwanese bioscopen vormde. Dat uitgerekend Hou Hsiao-Hsien als voorstander van realisme in 2015 een wuxia-avontuur over een zwijgzame huurmoordenares uitbracht leek verrassend.

Gebaseerd op een 9e eeuws verhaal ligt The Assassin meer in de lijn van Hisao-Hsien’s eerder films dan de genre omschrijving doet vermoeden. Geen mythische zwaarden, uiteenlopende gevechtsstijlen of bijna sprookjesachtige actie-scenes, maar geloofwaardige settings en realistische actie over echte mensen die hier en daar doet denken aan de jaren 60 films van Akira Kurosawa. Bespiegelende scenes veranderen als een donderdagslag bij heldere hemel in snel gemonteerde actie. Schitterende landschappen wisselen af met nauwkeurig vorm gegeven interieurs vol kleurenpracht waar de camera zich soepel door heen beweegt.

Een 10-jarig meisje wordt door een Taoistische non ontvoerd en opgeleid tot moordenares met als doel het elimineren van wrede en corrupte lokale bestuurders. Jaren later wordt ze terug gestuurd naar haar geboortestreek waar ze het bevel krijgt haar jeugdliefde, nu leider van een grote militaire macht, om te brengen. Voor het eerst sinds lange tijd geconfronteerd met haar verleden zal ze keuzes moeten maken.

Een teder, betoverend en visueel verbluffend meesterwerk dat met een uniek en oogstrelend spel van beweging en licht een nauwelijks te overtreffen schoonheid presenteert. De jeugddroom van een van de grootste Taiwanese regisseurs in zijn voorlopig laatste film, ‘ik werk nu eenmaal langzaam’.

Shu Qi, Chang Chen en Yun Zhou

Mandarijn gesproken, Nederlands ondertiteld