Film | Spione

Datum/Tijd
do 17-01-2019
20:30 uur

Locatie
De Groote Weiver
Industrieweg 1a
1521 NA Wormerveer

Categorie├źn


Spione
Fritz Lang, 1928, Duitsland, 150 minuten
Rudolf Klein-Rogge, Willi Fritz en Gerda Maurus
Duitse tekstpanelen, Engelse ondertiteling

Een knappe jonge geheim agent, alleen bekend onder de codenaam 326, krijgt de opdracht om een internationaal spionage netwerk te ontmaskeren. 326 is in de veronderstelling dat zijn identiteit geheim is, maar de leider van het netwerk, de mysterieuze Haghi, is al lang op de hoogte en geeft zijn beste kracht, de bloedmooie Russin Sonja de opdracht zichzelf aan 326 te koppelen om hem in de gaten te houden. Wat Haghi echter nooit had kunnen vermoeden is dat de twee verliefd op elkaar worden.

Intriges, internationale verdragen, chantage, dubbelrollen en femme-fatales in een labyrintisch plot waar de kijker voortdurend op het verkeerde been gezet wordt. Alle elementen van een moderne spionage thriller waren al aanwezig in deze eerste spionage film ooit gemaakt.

Regisseur Fritz Lang was in 1922 bekend geworden met een in twee delen uitgebrachte de vier en een half uur durende film over het criminele meesterbrein Dr Mabuse voor dat hij in 1927 zijn naam definitief vestigde met Metropolis (de eerste dystopie film). Spione (de eerste spionage thriller) werd in 1929 gevolgd door Frau im Mond (de eerste wetenschappelijk onderbouwde SF film), en in 1931 M (de eerste film over een seriemoordenaar, en Langs eerste gesproken film). Nadat in 1933 zijn vervolg op Dr Mabuse door de Nazis verboden werd koos Lang eieren voor zijn geld en vluchtte naar Amerika waar hij tot 1960 nog vele films maakten die geen van allen de moeite waard zijn.