Film | Sans toit ni loi | Vagabond

Datum/Tijd
do 12-12-2019
20:30 uur

Locatie
De Groote Weiver
Industrieweg 1a
1521 NA Wormerveer

Categorieën


Bij De Groote Weiver draait donderdag 12 december ‘Sans toit ni loi (Vagabond)’ in de zaal. Deze Franse film van Agnès Varda komt uit 1985 en duurt 105 minuten.

 

Op een morgen wordt in een greppel het dode lichaam van een zwerfster (Sandrine Bonnaire) ontdekt. De politie komt al snel tot de conclusie dat ze een natuurlijke dood is gestorven door de ijzige vrieskou. Tussen haar schamele bezittingen bevindt zich niets waaruit haar identiteit naar voren kan worden gehaald. Dan komt de regisseuse Agnès Varda met haar stem tussenbeide. Varda gaat over tot een serie van schijninterviews en flashbacks, waarin telkens kleine beetjes informatie naar boven komen. De kijker krijgt te zien hoe de laatste maanden van de zwerfster zich hebben voltrokken. Maar de documentaireachtige stijl van de film zorgt ervoor dat de beweegredenen en gevoelens van het meisje nooit geheel zichtbaar worden. Dit in tegenstelling tot die van de geïnterviewden, de mensen waarmee ze in aanraking is gekomen bij haar dagelijkse zoektocht naar eten en onderdak. Het anonieme bestaan van de zwerfster vormt in feite een spiegel voor hen.

 

De op 29 maart 2019 overleden Belgisch-Franse regisseuse Agnès Varda werd ook wel de “Grootmoeder van de Nouvelle Vague” genoemd. Deze bijnaam is niet meer dan terecht. François Truffaut en Jean-Luc Godard zijn misschien wel de bekendste protagonisten binnen deze Franse filmstroming en maakten hun filmdebuut in 1959 en 1960. Maar Varda debuteerde al in 1954 met La Pionte Courte. Naast filmregisseuse was Varda ook fotografe. Tevens heeft ze ook altijd documentaires vervaardigd. Aan Sans Toit Ni Loi ging een lange periode van non-fictie vooraf, wat het hybride karakter van documentaire en meer traditionele filmtechnieken in deze film verklaart. In 2017 kreeg ze op 89-jarige leeftijd een “Honorary Oscar Award”

 

De deuren openen om 20.00 uur en de film start om 20.30 uur. Entree bedraagt 3 euro. De Groote Weiver bevindt zich op Industrieweg 1a in Wormerveer.