Film | Nosferatu

Datum/Tijd
do 10-01-2019
20:30 uur

Locatie
De Groote Weiver
Industrieweg 1a
1521 NA Wormerveer

Categorieën


Nosferatu
F.W. Murnau, 1922, Duitsland, 96 minuten
Max Schreck, Gustav von Wageningen en Greta Schröder
Duitse tekstpanelen, Engelse ondertiteling

Thomas, een jonge makelaar, wordt naar de Karpaten gestuurd waar een nieuwe klant woont, Graaf Orlok, die een huis in Duitsland wil kopen. Des te dichter Thomas bij zijn bestemming, des te vreemder alles wordt. Dorpelingen vallen stil als Tomas de naam van Graaf Orlok laat vallen en de koetsier weigert hem in de naderende nacht naar zijn eindbestemming te brengen. Uiteindelijk bij Orlok in zijn kasteel aangekomen handelt Thomas de verkoop af. De volgende ochtend wordt Thomas wakker in een leeg kasteel met bijtwonden in zijn nek die hij toeschrijft aan muggen, totdat hij zich een boekje over vampieren herinnert dat hij uit de lokale herberg meenam. Als Thomas de verschrikkelijke waarheid beseft lijkt het al te laat. Orlok is afgereisd naar Duitsland. Zich de begerende blik herinnerend die de graaf wierp op het portret van zijn verloofde Annie ‘met haar mooie nek’ doet Thomas er alles aan om zo snel mogelijk terug naar huis te reizen. Het is echter de vraag of hij op tijd komt.

Nosferatu was de eerste verfilming van het beroemde boek van Bram Stoker. Omdat de filmstudio niet over de filmrechten beschikte werden vele details uit het boek aangepast. Desondanks verloor de studio de rechtszaak die Stoker’s weduwe had aangespannen en moest de film uit roulatie genomen worden en alle negatieven en kopieën vernietigd. De film was echter al te ver gedistribueerd en niet alle kopieën konden worden achterhaald. De studio ging evenwel failliet.

Nosferatu is tegenwoordig vooral bekend om de iconische vertolking van Graaf Orlok door Max Schreck – een vertolking die in 2000 het thema vormde van Shadow of the Vampire waarin gesuggereerd wordt dat Schreck zo overtuigend een vampier kon vertolken omdat hij er een was. De niet in Stoker’s boek aanwezige plot-twist van een vampier die allergisch voor daglicht is geldt tegenwoordig als standaard.

Nosferatu werd in 2013 in een volledig gerestaureerde versie met de oorspronkelijke kleurfilters opnieuw uitgebracht.