Film | Io Non Ho Paura (I’m not Scared; Ik Ben Niet Bang)

Datum/Tijd
do 14-03-2019
20:30 uur

Locatie
De Groote Weiver
Industrieweg 1a
1521 NA Wormerveer

Categorieën


Gabriele Salvatores, 2003, Italië, 108 minuten
Met Giuseppe Cristiano, Aitana Sánchez-Gijón en Dino Abbrescia.
Italiaans gesproken, Nederlands ondertiteld.

Zomer 1978 op het platteland van het arme Italiaanse zuiden. De zon brandt onbarmhartig op de velden van Acqua Traverse. Kinderen rennen door de uitgestrekte, zacht ruisende graanvelden naar een vervallen woning. Als ze rond het krot aan het spelen zijn, valt het oog van de negenjarige Michele op een golfplaat dat een gat in de grond afdekt. Een kuil gevuld met goud en edelstenen, dagdroomt het jongetje. Als hij buiten het zicht van de anderen de plaat optilt, ziet hij een mensenvoet. Hij wil dit geheim toevertrouwen aan zijn vader, maar zijn vader heeft geen tijd om te luisteren, hij moet werken. Michele kan de kuil niet uit zijn hoofd zetten, gaat terug naar het verlaten huis en ontdekt een vreselijk geheim.

In de film naar het gelijknamige boek van Niccolò Ammaniti is er een duidelijk contrast tussen de eenvoudige wereld van de jonge Michele en de harde wereld van de volwassenen. Maar Michele’s leven blijft niet zo eenvoudig. Met zijn vreselijke geheim moet hij moeilijke keuzes maken, waar hij als kind niet toe in staat is.
De onervaren Giuseppe Crisitano, gekozen uit meer dan vijfhonderd jongetjes, overtuigt als de heldhaftige dromer, en ook de bijrollen zijn goed ingevuld. Moeder Aitana Sánchez-Gijón lijkt zo weggelopen uit een olijfolie-commercial, Dino Abbrescia blijft ondanks zijn forse tekortkomingen óók altijd een lieve vader.
De film valt verder op vanwege de fraaie cinematografie en de passende soundtrack.