Film Amen

Datum/Tijd
do 15-12-2022
20:30 uur

Locatie
De Groote Weiver
Industrieweg 1a
1521 NA Wormerveer

Categorieën


Amen

Amen
  • Film

donderdag, dec 15, 2022Open: 20:00Aanvang: 20:30Prijs: €3,-


Regisseur: Constantin Costa-Gavras
Jaar: 2002
Land: Frankrijk
Duur: 132 minuten
 

Polen, 1942. SS-luitenant en ingenieur Kurt Gerstein (Tukur) is getuige van de vergassing van Joden. Geschokt door wat hij gezien heeft en walgend van zijn medeplichtigheid eraan, probeert deze christen vervolgens kerkelijke instanties te waarschuwen en weet zo de aandacht te trekken van de jonge Joodse jezuïetenpriester Fontana (Kassovitz), die hem helpt in een poging om het Vaticaan van de gruwelijke werkelijkheid te overtuigen en zich erover uit te spreken.
Jaren eerder had de kerkelijke veroordeling tegen het nazi-programma van gedwongen euthanasie voor zieke en gehandicapte mensen ertoe geleid dat het gestopt werd. Maar de kerk vreest nu dat een soortgelijke openlijke stellingname de indruk zal wekken dat het de zijde van één van de strijdende partijen kiest en wil vanwege het goddeloze bolsjewisme zeer zeker niet geassocieerd worden met Stalin.
Deze film is gebaseerd op waargebeurde feiten en is een bewerking van het in 1963 verschenen controversiële toneelstuk ‘Der Stellvertreter’, dat werd geschreven door de in 2020 overleden Duitse auteur Rolf Hochhuth. ‘Der Stellvertreter’ (de titel verwijst naar de paus, als plaatsbekleder van Christus op aarde) gaat over het in veler ogen dubieuze gedrag van de rooms-katholieke kerkleiding en met name paus Pius XII in de periode 1939 – 1945.