Festen | De Ploeg

Datum/Tijd
za 09-04-2022
20:00 - 22:00 uur

Locatie
Zaantheater
Nicolaasstraat 3
1506 BB Zaandam

Categorieën


Grote en glorieuze cast speelt wereldberoemd familiestuk ‘Festen’

Peter Heerschop: “ ‘Festen’ is een prachtig stuk. Een dramatisch verhaal over een familie die bijeenkomt om de verjaardag van hun vader te vieren. De verloren zoon duikt op en houdt tijdens het diner een speech die de feestelijke avond verandert in een slagveld. In mijn bewerking voegen we cabaret toe aan het verhaal; keihard lachen met een huilend hart.”

De film ‘Festen’ uit 1998 trof de bioscoopbezoekers als een mokerslag. In 2003 bracht het legendarische gezelschap De Ploeg de klassieker van de Deense regisseur Thomas Vinterberg naar het theater. Bijna twintig jaar later bewerkt Peter Heerschop het script opnieuw. Een deel van de cast is hetzelfde als die uit 2003, waaronder Peter Heerschop en Viggo Waas. De bewerking is spiksplinternieuw. In de aangrijpende voorstelling gaan humor en drama soepel samen. Juist door de bijzondere mix van cabaret en toneel slingeren de emoties meedogenloos de zaal in. Keihard lachen met een huilend hart.

De pers over Festen

Scenes (★★★★★): “De acteurs zijn in topvorm”

De Telegraaf (★★★★) : “Doorspekt met grappen en grollen (..) worden de genres cabaret en drama moeiteloos met elkaar gemixt.”

De Volkskrant (★★★) : “het contrast tussen de uitbundige feeststemming en de pijn van een jarenlang trauma, dat allemaal veroorzaakt een zindering door de zaal. Ademloos kijken. Kippenvel.”

De cast
De cast is groot en glorieus en bestaat uit een combinatie van acteurs en cabaretiers met Peter Heerschop, Viggo Waas, Bas Hoeflaak, Genio de Groot, André Dongelmans, Stephanie Louwrier, en oom Han Römer. Familieleden die een familiestuk spelen, het geeft ‘Festen’ een extra dynamiek. De regie is in de handen van Titus Tiel Groenestege.