Feest van de mensheid | Alle nationaliteiten van Zaanstad in expositie

Datum/Tijd
za 25-06-2022
12:00 - 17:00 uur

Locatie
Museum of Humanity
Affuitenhal 1
1505 RE Zaandam

Categorieën


Een kleurrijke expositie.

ZAANSTAD – Museum of Humanity portretteert alle nationaliteiten van Zaanstad en heeft inmiddels mensen uit negentig verschillende landen gevonden. De portretten en verhalen van de expositie ‘Wij zijn Zaanstad’ worden op zaterdag 25 juni onthuld tijdens het Feest van de Mensheid op het Hembrugterrein.

Op zaterdag 25 juni wordt – in het bijzijn van burgemeester Jan Hamming – de expositie ‘Wij zijn Zaanstad’ geopend op het Hembrugterrein. Tijdens het Feest van de Mensheid zijn alle geportretteerden en geïnteresseerden van harte welkom om het resultaat te bewonderen. Het museum hoopt tegen die tijd vertegenwoordigers van meer dan honderd landen en volken gevonden te hebben in Zaanstad. Van elk land is één vertegenwoordiger op de kenmerkende stijl van het museum gefotografeerd.

Wereldpicknick

De middag begint om 12.30 uur met een Wereldpicknick, waarvoor alle deelnemers een specifiek gerecht uit hun cultuur meenemen. ‘Samen eten verbroedert’, stelt fotograaf Ruben Timman van Museum of Humanity. “Daarom zetten we vanaf ons museum een enorme rij tafels neer tot bij onze vrienden van Bind. We nodigen alle deelnemers aan de expositie en hun vrienden en bekenden uit om lekker aan te schuiven en het meegebrachte eten met elkaar te delen. Zo ontstaat er een uniek moment van verbinding en ontmoeting. Om samen de mensheid te vieren.”

Ontknoping

Rond de klok van twee uur opent burgemeester Jan Hamming de nieuwe expositie en kunnen deelnemers op zoek gaan naar hun eigen portret in het museum. “Ik kijk er enorm naar uit om bezoekers te laten kennismaken met al die prachtige en kleurrijke mensen die in onze gemeente wonen”, vervolgt Timman. “We kunnen ongelofelijk veel van elkaar leren als we ons focussen op wat ons bindt. Vanuit die gedachte zijn we dit voorjaar onze zoektocht begonnen om mensen van alle nationaliteiten van Zaanstad te portretteren. Nu is het bijna tijd voor de ontknoping tijdens het Feest van de Mensheid!”

Workshops

Na de officiële opening vinden er rondom Museum of Humanity en Bind allerlei activiteiten plaats, zoals livemuziek en workshops. “We hebben vooral Zaanse mensen gevraagd om hun inbreng te geven, zoals de band Clear Horizon, zanger Boudewijn de Kerf en de Zaanstadsdichters. Helemaal leuk is dat Kenneth Goddard met zijn steeldrums komt; hij vertegenwoordigt in de expositie Trinidad.”

Zoektocht

Ná 25 juni blijft Museum of Humanity zoeken naar nog meer nationaliteiten en volken in Zaanstad. Inwoners kunnen het museum hierbij helpen. Op Museumofhumanity.nl/zaandam staat een lijst met alle landen van de wereld die nog ontbreken. “Dit project heeft zoveel potentie! We kijken nu al uit naar het vervolg. Wie weet maken we er wel een prachtig boek van met alle portretten en verhalen uit de gemeente of komen de portretten na een paar maanden op een andere plek te hangen.”

Bron: Rodi