FabrieksKlassieker: Jeder für sich und Gott gegen alle (The Enigma of Kaspar Hauser)

Datum/Tijd
wo 12-07-2023
14:50 uur

Locatie
Filmtheater De Fabriek
Jan Sijbrandsteeg 12
1502 BA Zaandam

Categorieën


In het kader van de Werner Herzog tentoonstelling in EYE vanaf 18 juni vertonen we in De Fabriek drie weken lang drie films van de gevierde regisseur: Fitzcarraldo, Aguirre – der Zorn Gottes en Jeder für sich und Gott gegen alle (The Enigma of Kaspar Hauser). Zaanse filmjournalist Alexander Zwart verzorgt bij de eerste vertoning van Aguirre, op vrijdag 16 juni om 21.00 uur een inleiding.

Maar liefst drie prijzen in Cannes ontving Werner Herzogs interpretatie van het Kaspar Hauer-verhaal, over een jongeman die niet kan spreken of lezen – wie is dit ‘natuurkind’? Eigenzinnig is Werner Herzog altijd geweest. Voor de rol van de 17-jarige Kaspar Hauser – het ‘enfant sauvage’ dat niet kan spreken – koos hij de 41-jarige Berlijnse straatzanger Bruno S. Kaspar wordt cultuur bijgebracht, maar beviel zijn oorspronkelijke staat niet beter? Het is een raadselachtig verhaal: op een dag wordt in een van de straten van Nürnberg een jongeman gevonden, gestoken in lompen, die niet kan spreken of lezen. In zijn hand een brief met zijn naam, Kaspar Hauser. Kaspar wordt als freak tentoongesteld in het circus – in 1828 gaat men niet zachtzinnig om met mensen die afwijken van de norm -, totdat de geleerden zich over de jongen buigen. Ze willen de mens in de natuurstaat bestuderen: heeft hij een godsbegrip? Moreel besef? En hoe snel kun je iemand die in een kelder is gehouden, gevoed door een man met een masker voor, socialiseren? 

Gesproken taal: Duits
Genre: drama, biografisch
Speelduur: 110 min
Cast: Brigitte Mira, Bruno S., Walter Ladengast

https://www.de-fabriek.nl/films/1251-fabrieksklassieker+jeder+fur+sich+und+gott+gegen+alle+the+enigma+of+kaspar+hauser.html