FabrieksKlassieker: Dogtooth

Datum/Tijd
ma 15-07-2024
20:10 uur

Locatie
Filmtheater De Fabriek
Jan Sijbrandsteeg 12
1502 BA Zaandam

Categorieën


Om de tweede (!) nieuwe film dit jaar van regisseur Yorgos Lanthimos (Poor Things, Kinds of Kindness) te vieren, vertonen we deze maand zijn onlangs gerestaureerde doorbraak Dogtooth als FabrieksKlassieker. 

Vader, moeder en hun drie kinderen wonen aan de rand van een stad. Om het huis staat een hoog hek. De kinderen zijn nooit buiten dat hek geweest. Ze worden opgevoed, vermaakt, verveeld en getraind volgens de regels van hun ouders, zonder enige invloed van buitenaf. De kinderen geloven dat overvliegende vliegtuigen speelgoed zijn en zombies gele bloempjes. De enige die in het huis wordt toegelaten is Christina, bewaker in het bedrijf van vader. Hij regelt haar bezoekjes om tegemoet te komen aan de seksuele behoeftes van zijn zoon. De hele familie is dol op haar, vooral de oudste dochter. Op een dag geeft Christina haar een hoofdband cadeau met steentjes die oplichten in het donker. Ze vraagt er wel iets voor terug.

Dogtooth verschijnt na 15 jaar opnieuw op het witte doek. De zwarte komedie van Yorgos Lanthimos (Kinds of Kindness, Poor Things, The Favourite, The Lobster) werd bij de première in 2009 in Cannes bekroond met de Prix Un Certain Regard en betekende de internationale doorbraak voor de Griekse regisseur: de film won maar liefst twintig internationale prijzen en werd genomineerd voor een Oscar. 

Gesproken taal: Grieks
Genre: drama, thriller
Speelduur: 96 min
Cast: Michele Valley, Christos Stergioglou, Christos Passalis, Aggeliki Papoulia, Mary Tsoni, Anna Kalaintzidou

https://www.de-fabriek.nl/films/1657-fabrieksklassieker+dogtooth.html