Expositie Wim Korink | Bronsplastieken in het Honig Breethuis

Datum/Tijd
za 09-02-2019 - zo 05-05-2019
13:00 - 16:00 uur

Locatie
Honig Breethuis
Lagedijk 80
1544 BJ Zaandijk

Categorieën


Van 9 februari t/m 5 mei 2019 organiseert het Honig Breethuis te Zaandijk een expositie van beeldhouwwerk van Wim Korink. Korink (*1937) was in zijn arbeidzame leven werkzaam in het grafische bedrijf. Hij ontwikkelde al vroeg een uitgesproken belangstelling voor de beeldende kunst. Als beeldhouwer is Wim Korink een laatbloeier en autodidact. Dat neemt niet weg dat zijn oeuvre getuigt van een jeugdige spontaniteit en een doorleefd gevoel van esthetiek. Zijn figuurstudies laten veelal jongensfiguren zien in ongedwongen en speelse poses. Maar ook vrouwen en oudere mannen vormen een gewild onderwerp binnen zijn werk. Zijn portretkoppen zijn karakteristiek en zijn penningen monumentaal in de geabstraheerde vormgeving. Zijn oeuvre omvat ruim driehonderd werken, goeddeels ontstaan tussen 1979 en 2009.

Figuurstudies

Korink is in zijn bronsfiguren op zoek naar karakteristieke en natuurlijke poses. In de loop der jaren ontwikkelde hij een persoonlijke band met veel van zijn modellen, waaronder de jonge musicus Sybren Bijleveld en oud-directeur van Museum Boijmans Van Beuningen, Coert Ebbinge Wubben (1915-2014). De tentoonstelling bevat onder meer een staande Sybren met klarinet (1992). Bijleveld en Wubben exposeerden onder meer ook voor de beeldengroep “Gastmaal / Symposion” (2007). Deze bestaat uit tien figuren en refereert aan Plato’s gelijknamige filosofische beschouwing over Eros. Korinks figuurstudies lijken een onderlinge wisselwerking aan te gaan en ontlokken deze ook bij de beschouwer.

Een aantal figuurstudies van een zittende Sybren, aangevuld met vergelijkbare studies van de modellen Peter Paul en Wouter bracht de destijds 70-jarige Korink bijeen in de suite “Gastmaal / Symposion” (2007). Dit ensemble refereert aan Plato’s gelijknamige filosofische beschouwing over Eros. Door aan de groep van jongelingen een figuur van de oude wijsgeer Socrates en de zieneres Diotima toe te voegen. Korink groepeert zijn zittende en staande figuren vaker later tot nieuwe composities. Zo ontstond ook zijn “Pieta” (1996) uit een vrijstaande vrouwenfiguur en een liggende jongeling. Een andere staande pronte vrouwenfiguur en een schuchtere negroïde jongeman uit 1993 vormen een contrastrijk duo. Andere figuurstudies zijn voor de expositie bijeengebracht tot verrassende ensembles.

Portretkoppen

In zijn portretkoppen legt Korink ook veel inlevingsvermogen, getuigend van zijn persoonlijke betrokkenheid bij zijn modellen. Hieronder bevinden zich kunstbroeders zoals Ru van Rossem (1924-2007), José Vermeersch (1922-1997) en Kevin Hammilton (1922-2011) en de drie voormalige oud-directeuren van het Rotterdamse Museum Boijmans Van Beuningen: voornoemde Coert Ebbinge Wubben, Wim Beeren (1985) en Wim Crouwel (1928).

Penningen

In zijn penningen of plaques weet Korink zijn plastische kwaliteiten tot op enkele centimeters te concentreren. Juist in dit medium wordt de kunstenaar uitgedaagd tot de essentie door te dringen.

Karel van Veen

Naast beeldhouwer is Korink al jaren actief als kunstverzamelaar. Binnen zijn collectie neemt modern glas een centrale plaats in naast onder meer papierkunst. Aan de expositie van bronsplastieken en penningen zijn enkele schilderijen toegevoegd uit de privécollectie van de kunstenaar. Het betreft met name portretten door de Rotterdamse kunstschilder Karel Johannes van Veen (1898-1988), die onder meer vier generaties van de familie Korink vastlegde, waaronder de exposant zelf.

Kijk voor meer informatie en openingstijden op www.honigbreethuis.nl.

Van donderdag t/m zondag: van 13.00 – 16.00 uur