Expositie Rust – Beweging van Georgien Wybenga en Wik de Jong

Datum/Tijd
za 14-12-2019 - zo 15-12-2019
13:00 - 17:00 uur

Locatie
Het Weefhuis
Lagedijk 39
1544 BB Zaandijk

Categorieën


EXPOSITIE – RUST EN BEWEGING

Het Weefhuis, Lagedijk 39, 1544 BB Zaandijk
14 en 15 december van 13 tot 17 u

Kunstenaars Wik de Jong en Georgien Wybenga zijn al 50 jaar bevriend. Zij gaan samen exposeren in Het Weefhuis in het weekend van 14 en 15 december; openingstijden van 11.00 tot 17.00 uur. Tijdens de opening,zaterdag om 15.00 uur, zal er muziek zijn van Serge Héman op de flamencogitaar en poëzie van Paul Groenendaal; zondag vertolkt Francesco Giovanni Siciliaanse accordeonmuziek.

De expositie heeft als titel Rust en Beweging meegekregen. In het werk van Wik de Jong zien we beweging – beweging van mensen en beweging in de natuur. Maar ook de rust; de elementen aarde, water, vuur en wind worden wezens die een eigen leven leiden. De Jong reisde over de wereld van het Himalayagebergte, Mongolië en Japan tot Iran en een aantal landen in Afrika. Het inspireerde haar tot het maken van een collectie poëtische houten ‘boekvormen’. Ze combineert materiaal dat ze onderweg verzameld heeft met tekeningen, schilderingen, teksten en foto’s.

Ook Georgien ziet beweging in de natuur. “Elke dag opnieuw verwonder ik mij over de energie van de natuur: het licht, de kleuren en de beweging. Het doet me goed er op uit te trekken en de energie van de natuur en-plain-air te vangen zoals in de nieuwe serie oerbomen”, zegt zij.

Er schuilen herinneringen in haar schilderen. Er is sprake van een ontmoeting van binnenwereld en buitenwereld en een wisselwerking tussen figuratief en abstrakt. In een eerdere recensie van haar werk wordt gezegd dat de schilderijen “ …zijn opgebouwd uit korte brede verfvegen die alleen van kleur veranderen waardoor het beeld uit de vegen opdoemt, in één adem opgezet.”

Voor informatie en enkele afbeeldingen van deze expositie kunt u kijken op de website van Het Weefhuis: www.hetweefhuis.nl en onze Facebookpagina https://www.facebook.com/hetweefhuis/.