Expositie Theo Veeger schilderijen

Datum/Tijd
za 14-04-2018 - zo 15-04-2018
11:00 - 17:00 uur

Locatie
Het Weefhuis
Lagedijk 39
1544 BB Zaandijk

Categorieën


Dit weekend een tentoonstelling van het meest recente werk van de onlangs overleden Theo Veeger: een twintigtal dynamische en tegelijkertijd ingetogen acrylschilderijen uit de afgelopen drie jaar.

Veeger schilderde abstract, gefocust op vorm en kleur. Hij deed dat met grove kwast, krassende duimnagel en alles wat hij op dat moment voorhanden had. Kenmerkend voor zijn oeuvre zijn de krassen en naar boven gewerkte onderlagen. Kenmerkend is ook zijn nieuwsgierigheid, zijn voortdurend experiment: met de verf, met de manier van aanbrengen en met het soort drager.

Werkte hij voorheen met dikkere verflagen, de recente schilderijen laten een overstap zien op steeds dunnere lagen en steeds verder verdunde acryl. Bij een aantal werken gebruikte hij een plantenspuit, met verrassende effecten. De laatste jaren werkte hij ook met verschillende soorten doek en schilderde over ouder werk heen zonder dat helemaal te laten verdwijnen.

Hij schilderde niet vanuit emotie, maar natuurlijk zit zijn werk er vol mee:
‘Of ik wil of niet, de emotie ontstaat onder mijn handen, vormt zich door de verf, verandert en vermeerdert zich met elke laag die ik toevoeg of wegschraap. Het is een fascinerend proces dat me elke keer verrast en soms ook helemaal niets oplevert.’

Veeger, die wiskundeleraar was, begon pas laat met schilderen. Hij was 58 toen hij zijn eerste, verkennende tekenlessen lessen nam. Van het een kwam het ander en in 1999 deed hij eindexamen aan De Nieuwe Kunstschool (nu de Kunstacademie Haarlem Leiden) waar hij de Vakopleiding Beeldende Kunst volgde. Daarna werkte hij onafgebroken door tot een paar maanden voor zijn overlijden vorig jaar september. Hij had eerder solo-exposities op verschillende locaties in de Bollenstreek. De expositie in Het Weefhuis is onderdeel van een lopend project. Theo Veeger werd 87 jaar.