Expositie ’t Zaanse kinderboeken-landschap

Datum/Tijd
ma 08-10-2018 - vr 30-11-2018
Hele dag uur

Locatie
Gemeentehuis Zaanstad
Stadhuisplein 100
1506 MZ Zaandam

Categorieën


In de Zaanstreek is het avontuur altijd op loopafstand.

De uitgestrekte veenweidegebieden met hun sloten, dijken en meertjes dringen overal de stad in en langs de rivier liggen de verboden industrieterreinen klaar om verkend te worden. Een gebied dat vanaf haar oorsprong zo dynamisch is, haalt het beste in kinderen naar boven.

Sinds de tweede helft van de 19e eeuw schrijven kinderboekenschrijvers liever over avontuur en fantasie dan opvoeding en godsdienst. Zo ontstond de moderne jeugdliteratuur en die vond in de Zaanstreek een rijke voedingsbodem.

Schrijvers als Cor Bruijn (kind van Wormerveer) en C. Joh. Kieviet (geboren in de Haarlemmermeer maar vele jaren onderwijzer in Zaandam) waren wegbereiders voor een hele reeks meer of minder bekende auteurs, van wie sommige nog steeds in de streek actief zijn.

In deze tentoonstelling ziet u een doorsnede van wat er in en over de Zaanstreek voor de jeugd is geschreven, tegen de achtergrond van dat nog altijd fascinerende landschap. Alle getoonde boeken worden bewaard in het Gemeentearchief. U kunt ze lezen in de studiezaal.

De tentoonstelling is te bekijken tijdens de openingstijden van het stadhuis tot en met vrijdag 30 november.