Expositie rond kunstschilder/etser Jan Koning in de Cacaoboom

Datum/Tijd
vr 30-11-2018 - ma 31-12-2018
09:30 - 17:00 uur

Locatie
Chocolaterie De Cacaoboom
Lagedijk 142
1544 BL Zaandijk

Categorie├źn


 In De Cacaoboom, Zaandijk is tot en met maandag 31 december een expositie van Jan Koning te zien.

Jan Koning (1918-1995) was een kunstschilder/etser uit Zaandijk. Hij volgde een opleiding tot etaleren/reclame en maakte daarbij kennis met tekenen. Hij wilde graag verder met de beeldende kunst, maar als enig kind nam hij, op uitdrukkelijke wens van zijn vader, de zaak van zijn ouders over. Samen met zijn vrouw Elisabeth had hij een zaak in de manufacturenhandel in zijn geboortehuis: Lagedijk 142, Zaandijk.
Pas rond zijn veertigste besteedde Jan Koning al zijn tijd aan zijn grote liefde, de beeldende kunst. Door lessen bij Gerrit Woudt en Gerrit de Jong te volgen bekwaamde hij zich verder in het etsen, tekenen en schilderen. De kunstenaar werkte achtereenvolgens in figuratieve, surrealistische, en kubistische stijlen. Slechts enkele exposities van zijn werk zijn tijdens zijn leven te zien geweest. Onder andere in Weesp, Haarlem en Zaandam. 
Koning promootte met veel liefde zijn collegakunstenaars en organiseerde vele exposities voor hen. Hij was volgens De Cacaoboom een bescheiden man en stond aan de wieg van het omvormen van het Zaandijkse Weefhuis tot expositieruimte. Het was de voorganger van de in 1974 opgerichte Zienagoog, de voorloper van het huidige Kunstcentrum. Ook organiseerde hij jarenlang de exposities in Dienstencentrum De Boed.
De expositie met werken van Jan Koning is te zien tijdens de openingsuren van de winkel: dinsdag tot en met vrijdag van 9.30 tot 17.30 uur en zaterdag van 9.30 tot 17.00 uur. Chocolaterie De Cacaoboom bevindt zich op Lagedijk 142b in Zaandijk.

Bron: Rodi