Expositie Passies in steen | Beeldhouwwerken Henk Philippona

Datum/Tijd
za 03-03-2018 - zo 03-06-2018
13:00 - 17:00 uur

Locatie
Honig Breethuis
Lagedijk 80
1544 BJ Zaandijk

Categorieën


Van 3 maart t/m 3 juni 2018 organiseert het Honig Breethuis een overzichtsexpositie van beeldhouwwerken van Henk Philippona (1940-2017). Hiermee wordt het verassende oeuvre van deze getalenteerde kunstenaar voor het eerst in zijn volle omvang aan het publiek getoond. Vrijwel alle werken zijn geïnspireerd op de thema’s schepen en papier en veelal uitgevoerd in Belgisch hardsteen en marmer, maar ook in keramiek.

Philippona studeerde af als ingenieur aan de Technische Universiteit Delft en was tussen 1968 en 1995 werkzaam bij de Hoogovens. Vanaf 2001 ontwikkelde hij zijn artistieke vaardigheden als beeldhouwer. Met deze tentoonstelling wil het museum het publiek graag kennis laten nemen van de inventieve sculpturale kwaliteiten van deze bescheiden autodidact. Daarnaast is de expositie bedoeld als eerbetoon aan de persoon Henk Philippona, die zich vele jaren op vrijwillige basis inzette als technisch medewerker van het Honig Breethuis.

Oorlogswees

Geboren te Medan op het eiland Sumatra in Nederlands-Indië, overleefde Henk Philippona als kleuter ternauwernood de Japanse interneringskampen. In 1946 repatrieerde hij als oorlogswees naar Nederland. Het contact met broers en zussen was moeilijk door plaatsing in verschillende gastgezinnen en weeshuizen. Henk ontwikkelde al jong belangstelling voor de natuur. De passie voor het zeilen werd hem bijgebracht door zijn tweede moeder met uitstapjes op de Kaag en de Friese meren. Na zijn pensioen zette Henk zich onder meer in als vrijwilliger voor het Molenmuseum en het Honig Breethuis.

Inspiratie

Henk Philippona heeft altijd een fascinatie gehad voor schepen. Dat kwam niet in de laatste plaats door zijn zeilboot, waarmee hij met zijn gezin de Nederlandse wateren heeft bevaren. De wind in de zeilen, het water en het wisselende licht inspireerden hem tot abstracte beeldhouwwerken. Zijn eerste werk was een bootje in Belgisch hardsteen. Een reliëf van de tjalk ’t Seepaerd is uitgevoerd in Belgisch hardsteen en een Pakistaanse steensoort. Het beeld van de driemaster Oosterschelde in Belgisch hardsteen, albast en koper, dat hij vervaardigde voor zoon Jeroen, was geïnspireerd op de tocht die vader en zoon in juli 2006 maakten naar Spitsbergen. Aan zijn jongste kleinzoon Lowie gaf Henk een werk bestaande uit drie bootjes. Ook de vrachtschepen op de Zaan konden hem aanzetten tot beeldhouwwerken. Hiervan getuigen twee werken in de expositie, waarvan er een is uitgevoerd in raku gestookt aardewerk.

Papier

Zijn vrijwilligerswerk voor het Honig Breethuis, waar zijn echtgenote als gastvrouw actief is, zette Henk Philippona op het spoor van de papiernijverheid, die hem inspireerde tot bijzondere beeldhouwwerken. Zo hakte hij in Belgisch hardsteen een reliëf van papiermolen De Schoolmeester. Ook begon hij niet lang voor zijn ontijdig heengaan op eigen initiatief een beeldhouwwerk voor het Honig Breethuis. Het betreft een reliëf van een bijenkorf, verwijzend naar de familienaam Honig.

De expositie omvat circa vijftien beeldhouwwerken in Belgisch hardsteen, marmer en keramiek.  Alle getoonde kunstwerken zijn gebaseerd op Henks passies zeilen en papier. De expositie kwam tot stand dankzij de ruimhartige medewerking van de familie Philippona en overige bruikleengevers.

Het Honig Breethuis, Lagedijk 80 te Zaandijk, is open op donderdag t/m zondag van 13.00-17.00 uur. Meer informatie op www.honigbreethuis.nl.