Fotografie-expositie Look Closer | Margreth Hoek, Bert Strootman en Eric Valent

Datum/Tijd
za 19-03-2022 - zo 20-03-2022
13:00 - 17:00 uur

Locatie
Het Weefhuis
Lagedijk 39
1544 BB Zaandijk

Categorieën


Look Closer – een expositie geheel gewijd aan de fotografie; op 19 en 20 maart zal in Het Weefhuis, aan de Lagedijk 39, werk te zien zijn van fotografen Margreth Hoek, Eric Valent en Bert Strootman.

Als conceptueel fotograaf maakt Margreth Hoek gevoelsbeelden. Haar fotografie is geworteld in een verlangen naar geborgenheid, schoonheid en verbinding. Met kleuren, textuur, lichtval en het spel met scherpte-diepte nodigen haar foto’s uit om naderbij te komen.

Margreth maakte drie series. In de serie ‘Onderhuids’ schemeren kwetsbaarheid en geborgenheid door in de schoonheid van bloemen. Zij nodigt de kijker uit te zoeken en voelen wat er onderhuids speelt.

De installatie ‘Liefdevolle Verwarring’ toont, een zoektocht naar helderheid in een wereld van verwarring, onzekerheid en dreiging. In helderheid ontstaat liefdevolle verbondenheid met een groter geheel.

Voor haar derde serie ‘Verwelken in Nabijheid’ fotografeerde Hoeks, in de winter van 2021, in haar huiskamer de nabijheid in verwelkende boeketten. Een bloem die uitrust op een andere bloem, blaadjes die elkaar strelen of geborgenheid bieden – symboliek voor de gemiste nabijheid in een door lock-down verwelkend leven.

Een opmerkelijk element in het oeuvre van Eric Valent is dat hij al zijn werk fotografeert met een analoge camera. Op eenzame plekken in een verstedelijkte omgeving, onthult hij elementen die voor anderen verborgen blijven. Lijnen, structuren, vormen en lichtval spelen de hoofdrol. Hij gaat op zoek naar een compositie waarbij er een harmonische relatie ontstaat tussen de elementen en het geheel. Zijn beelden zijn veelal abstract en stralen rust uit. Tegelijkertijd wekken zij de nieuwsgierigheid en tonen een andere blik op de werkelijkheid.

Ook Valent rangschikt zijn fotografische werk in series. In de serie Metamorfose ondergaan bouwwerken een transformatie onder invloed van lichtinval en invalshoek. Hoe langer je kijkt, hoe meer je ontdekt.

Het verval van verlaten gebouwen en constructies inspireerde tot de serie ‘Melancholie’. Een derde serie, getiteld ‘Imaginair’ bestaat uit collages. Valent creëert een niet-bestaande wereld door het samenvoegen van onderdelen van zijn foto’s. Elke collage is een unieke werk.

De fotografie van Bert Strootman roept een dromerige wereld op – beelden die eerder het gevoel raken dan de werkelijkheid willen weergeven. De nadruk ligt op de vormen die hij waarneemt. Soms half opgeloste vormen en dan weer goed herkenbare objecten die om hun esthetische waarde vastgelegd zijn.

De expositie is te zien op 19 en 20 maart van 13:00 tot 17:00 uur. Voor informatie en enkele afbeeldingen van deze expositie kunt u kijken op de website van Het Weefhuis: www.hetweefhuis.nl en de Facebookpagina https://www.facebook.com/hetweefhuis/.