Expositie ‘Ik ben Breekbaar’ Janine Mazel-van der Laan

Datum/Tijd
za 18-11-2017 - zo 19-11-2017
13:00 - 17:00 uur

Locatie
Het Weefhuis
Lagedijk 39
1544 BB Zaandijk

Categorieën


‘BREEKBAAR’ is een eigenwijze expositie van Janine Mazel – van der Laan en Roger Ruhulessin, 2 conceptuele makers,  die dit jaar op ‘reis’ zijn gegaan door de wereld van porselein. Het gebruiken van porselein als expressiemiddel bleek prachtig, maar lastig.  Breekbaar is dan ook een zoektocht. Naar materiaal en vorm. Hieruit zijn verhalen ontstaan, waarvan zij nu een kwetsbare, en dus ook voor henzelf breekbare tussenstand willen delen.

De expositie ‘breekbaar’ is vrij toegankelijk en vindt plaats op zaterdag 18 en zondag 19 november 2017 van 13.00u tot 17.00 u.

Je bent van harte welkom en wordt uiteraard ontvangen met een hapje en een drankje.

Breekbare Diner

Als onderdeel van de expositie wordt een spectaculair ‘breekbaar’ diner gecreëerd in 6 gangen, waarbij voor elke gang bijzondere porseleinen structuren zijn ontworpen om een spannende ervaring te creëren waarin smaak en vorm fuseren. Hiervoor zijn apart kaartjes te verkrijgen à € 85,- p.p. inclusief wijn- & juice arrangement. Boek op tijd ! Er is slechts plaats voor 30 personen per avond.

  • Vrijdag 17 november; Aanvang 19.00 u.
  • Zaterdag 18 november; Aanvang 19.00 u.

Voor meer informatie en achtergrond zie www.breekbaarfragile.nl

Roger Ruhulessin & het breekbare diner

Roger is creative chef, kookt de sterren van de hemel en is daarbij ook creatief conceptueel. Hij begon op 21-jarige leeftijd als chef-eigenaar van het vernieuwende restaurant Onder de Rook. In deze periode ontwikkelde hij ook de passie voor beeldende kunst en architectuur, wat tot een studie kunstgeschiedenis aan de VU heeft geleid. Inmiddels doet hij veel werk in de museale wereld en zet daar conceptuele diners neer, o.m. voor het Boymans van Beuningen en het Centraal museum in Utrecht. Zo werd eten steeds meer een kunstvorm. En nu wordt de kunst meer dan eten. Hierbij is een zoektocht naar betekenisgeving ontstaan en de ambitie om de ontstaansgeschiedenis van de mens te vertalen naar een experimenteel multimediaal diner.

Deze expositie is in deze zoektocht een tussenstand, als voorloper op een groter verhaal in wording, dat verder wordt uitgewerkt tijdens een artist in residence plaats bij het EKWC per december ’17.

Op BREEKBAAR presenteert Roger op bijzondere structuren een breekbaar diner. Een spannende ervaring waarin smaak en vorm fuseren. Daarnaast stelt hij structuren tentoon en deelt hij zijn eerdere werk in fotografie.

Janine Mazel – van der Laan & het fragiele gereedschap

Janine werkt als marketing & innovatie director voor mooie merken in food en retail. Hierbij wordt het creëren van vernieuwing vooral vanuit strategie en concept aangestuurd. Maar tegenwoordig wordt het maakproces zelf steeds belangrijker, en een bron van vernieuwing op zich. Bij BREEKBAAR heeft Janine het proces omgekeerd en is ‘het maken’ het startpunt geworden.

Eigenlijk is deze expositie een manifest voor ‘het maken’. Maken maakt gelukkig. Janine wordt heel blij van werkplaatsen en gereedschap, waar de vreugde van het maken voelbaar en tastbaar is, en is gegrepen door de sterke vormentaal van handgereedschap, zoals hamers, tangen en zagen.

Door het vertalen van gereedschap naar porselein en papier ontstaat er een spanningsveld tussen kracht en breekbaarheid. Hierbij wordt alleen met sereen wit gewerkt, waardoor de vormen de boventaal voeren. Porselein wordt papier, en papier wordt porselein.

In deze vertaling maakt Janine gebruik van mallen, van gips of linoleum, die het mogelijk maken haar fragiele werken te reproduceren. De eerste stap richting industrialisatie. Haar eigen ambachtelijke fabriekje.

Locatie

Het Weefhuis in Zaandijk is een prachtige locatie, van oorsprong ook een werkplaats en een mooie verwijzing naar de Zaanse roots van beide makers. Janine groeide op in Wormer en Roger in Wormerveer.

Het Weefhuis

Lagedijk 39

1544 BB Zaandijk

www.hetweefhuis.nl