Expositie Hans Blank | Levenswerk

Datum/Tijd
za 09-10-2021 - za 20-11-2021
10:00 - 17:00 uur

Locatie
Artzaanstad Kunstcentrum Zaanstad
Grote Hulzen 11
1505 RH Zaandam

CategorieënOP ZATERDAG 9 OKTOBER OPENT BIJ ARTZAANSTAD DE EXPOSITIE ‘HANS BLANK/ LEVENSWERK’. MET DEZE TENTOONSTELLING EERT ARTZAANSTAD DE IN 2019 OVERLEDEN INTERNATIONAAL BEKENDE BEELDHOUWER.
 
TOT EN MET ZONDAG 20 NOVEMBER ZIJN ER TIENTALLEN BEELDEN EN SCHILDERIJEN TE ZIEN. VOOR HET PAND VAN ARTZAANSTAD IS ER EEN BEELDENTUIN GEVULD MET TIEN MONUMENTALE SCULPTUREN WAARONDER BEKENDE BRONZEN ALS ‘DE PASSAGE’ EN ‘DE DANS VAN DE VIKINGEN’.
 
Van 9 oktober t/m 20 november 2021 eert ARTZAANSTAD op het HEMBRUGTERREIN de in 2019 overleden kunstenaar Hans Blank met de solo-tentoonstelling ‘LEVENSWERK’. De internationaal bekende beeldhouwer heeft een enorm oeuvre met veel beelden in de openbare ruimte zoals de Afsluitdijk. Hij leefde in Den Oever maar bracht ook veel tijd door in zijn atelier aan de zuidkust van Ierland.
In 1976 studeerde Hans Blank af aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam. In de eerste jaren na de academie maakte Blank veel op de Griekse mythologie geïnspireerde beelden. Na een periode met paarden en stieren als thema zien we vooral zijn liefde voor schepen en varen in zijn werk terugkomen. Blank was zelf een bevlogen schipper en bezat onder meer een tjalk, een binnenvaartschip, een viskotter en een trawler.
 
Het nautische staat in zijn werk centraal. Geïnspireerd door de eeuwige strijd op leven en dood tussen de mens en het zeewater creëert Blank robuuste en krachtige beeldhouwwerken: arken van Noah, Keltische boten, Vikingschepen en dolende schepen in de mist. Hij maakt zijn werken niet vanuit een cultureel heimwee maar vertaalde de mythen en sagen naar een eigen beeldtaal. Wat zijn beelden gemeen hebben, is een geheimzinnige en onheilspellende sfeer waar vergankelijkheid en verval de boventoon voeren. Daarnaast had hij een duidelijke fascinatie voor anatomie en de beweging van het menselijk lichaam. Zijn starende vissers en roeiers worden alom geroemd. Blank werkte hoofdzakelijk in brons en soms in steen. Minder bekend zijn de ronduit onconventionele, spannende werken in oud ijzer. In de buitenexpositie bij Artzaanstad zijn er naast een aantal bronzen  acht te bewonderen. Een aantal voertuigen en strijdwagens brengen de historie van dit oud militair terrein terug naar het Hembrugterrein; ze lijken er voor te zijn gemaakt.
 
Naast beeldhouwer was Hans ook een zeer productief kunstschilder. Zijn schilderijen zijn landschappelijk en doen vaak denken aan het door hem geliefde ruige zuiden van Ierland.

Dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur
Elke eerste zondag van de maand van 12.00 tot 17.30 uur