Expositie Bussum aan de Zaan

Datum/Tijd
za 09-04-2022 - zo 10-04-2022
11:00 - 17:00 uur

Locatie
Het Weefhuis
Lagedijk 39
1544 BB Zaandijk

Categorieën


Keramiek, beeldhouwwerk, schilderijen en tekeningen van Inge van Gils, Ron Norp, Irma Roeten, Margreet Wittenberg, Anita Kokelaar en Marjon Roeten. (Meer namen.)

SCHILDERIJEN, TEKENINGEN, KERAMIEK EN BEELDEN

De groep van zes kunstenaars die op 9 en 10 april hun werk exposeert in Het Weefhuis, Lagedijk 39, heeft zich verenigd onder de titel Bussum aan de Zaan. De kunstenaars komen, hoe kan het ook anders, alle zes uit Bussum en laten een breed scala aan werken zien waaronder schilderijen, tekeningen, keramiek en natuurstenen beelden en bronzen beeldjes.

De schilderijen en tekeningen worden vertegenwoordigd door Anita Kokelaar, Marjon Roeten en Ron Norp. Naast modeltekeningen zijn landschappen, bloemen en portretten te zien. De stijlen variëren van de losse toets en impressionistisch tot realistisch.

Anita Kokelaar schildert bij Atelier Eduard Moes in Bussum. Ze werkt meestal met acrylverf en gebruikt kwast of paletmes. Haar stijl is los met duidelijke penseelstreken of verfvegen. Inspiratiebronnen zijn vooral de kust, natuur, bloemen en familie.

Ron Norp schildert stillevens van alledaagse dingen zoals lekkernijen, koffiekopjes en ook van technische onderwerpen in aquarel, acryl en soft pastel. Daarnaast tekent hij graag modellen bij de Gooise Academie. Een aparte categorie zijn de modellen geschilderd op het aluminium van een stuk vliegtuigromp, de z.g.n. “nose-art”. Meer info op www.artmaker.nl.

Marjon Roeten schildert het liefst met olieverf, waarbij zij haar inspiratie uit de natuur haalt en daarom regelmatig ‘en plein air’ werkt (in de buitenlucht). Haar onderwerpen zijn onder meer landschappen, water- en zeegezichten maar ook portretten. Het Impressionisme en de Haagse School zijn haar grote voorbeeld.

De keramisten, Inge van Gils, Irma Roeten en Margreet Wittenberg, onderscheiden zich door het meer intuïtieve werk van de een tegenover de uitdaging van de strakke vorm van de ander.

Voor keramiste Inge van Gils, bestaat de uitdaging in haar werk eruit, om het uiterst flexibele materiaal, de klei en porselein, te verwerken tot strakke vormen. Binnen het porselein maken heeft zij zich ontwikkeld door een maand met porselein te werken in Jingdezhen, een streek in het zuiden van China, bekend om zijn porselein. Zij haalt inspiratie uit landschappen, architectuur en stromingen binnen de designwereld.

Ook Irma Roeten werkt al vele jaren met klei en sinds 10 jaar uitsluitend met porselein. Haar werk is met de hand opgebouwd, waarbij kleine stukjes ingekleurd porselein aan elkaar gezet worden. De dagelijkse dingen, waarbij haar gevoel en grote rol speelt, zijn de inspiratie voor haar werk.

Beide keramisten volgen regelmatig workshops in binnen- en buitenland o.a. bij Maria ten Kortenaar en Karin Heeman.

Margreet Wittenberg beeldhouwt bij de Gooise Academie en heeft o.a. een workshop ‘kopkleien’, het portret- en modelboetseren, bij Anja Vosdingh Bessem gevolgd. Het onderwerp van haar werk is meestal de mens, ten voeten uit als torso of als kop. De koppen zijn naar model en foto’s gemaakt. Ze werkt in klei, was en verschillende soorten steen, voornamelijk serpentijn.

De expositie is te zien op 9 en 10 april van 11:00 tot 17:00 uur. Voor informatie en enkele afbeeldingen van deze expositie kunt u kijken op de website van Het Weefhuis: www.hetweefhuis.nl en de Facebookpagina https://www.facebook.com/hetweefhuis/