Elsje en de Bluesmannen – On The Road Again

Datum/Tijd
vr 06-10-2023
20:00 uur

Locatie
Cultureel Centrum Bullekerk (Westzijderkerk)
Westzijde 75
1506 ED Zaandam

Categorieën


In hun nieuwe voorstelling reizen Elsje en de Bluesmannen terug naar de eerste decennia van de 20e eeuw, de tijd waarin blues via grammofoonplaten, jukebox, radio en liveshows razend populair werd bij een groot publiek. De voorstelling gaat over de muziek van de bluesqueens en de stringbands uit de periode 1920-1940. Het was muziek om mensen te vermaken.

Bluesqueens
De bluesqueens werden rond 1915 bekend en kenden hun glorietijd tussen 1920 en 1930. Ze kwamen vaak uit de vaudeville: de revue, avonden waarop zang, comedy en circusacts elkaar afwisselden. In hun muziek kwamen vaudeville, blues en jazz samen.

Stringbands
Zwarte stringbands, groepen die vooral uit snaarinstrumenten bestaan, waren er al in de 18e eeuw. De stringbands speelden alles wat het publiek wilde horen: minstrel songs (nummers waarin Afro-Amerikanen belachelijk gemaakt werden), traditioneel overgeleverde volksmuziek, populaire nummers en witte dansmuziek. Het is vaak dansbare muziek, die hier en daar verrassend veel overeenkomsten heeft met wat we nu countrymuziek noemen. We horen onder meer nummers van de Memphis Jug Band en de Mississippi Sheiks.

Elsje en de Bluesmannen zijn actrice Elsje de Wijn en zeven muzikanten.

Elsje de Wijn was als actrice actief in veel verschillende toneelgroepen, waaronder Baal. Ook speelde ze in televisieseries (bijvoorbeeld ‘Citroentje met suiker’) en in films.

De Bluesmannen zijn:
Fons Duin (zang), Chretien Felser (piano en gitaar), Jan Boelo Niemeijer (percussie), Michael Rubinstein (gitaar, mandoline en tenor banjo), René Uhlenbusch (bluesharp), Marten Wallinga (bas) en Joan Boeke (trompet en althoorn).

Voor meer informatie: elsjebluesmannen.nl

Tickets kosten € 20 (+ € 1,00 reserveringskosten)