Doe mee met de tuinvlindertelling

Datum/Tijd
vr 07-07-2023 - zo 09-07-2023
Hele dag uur

Locatie
Zaanstreek
Diverse locaties
Zaanstreek

Categorieën


De Vlinderstichting organiseert in het weekend van 7 tot en met 9 juli de jaarlijkse tuinvlindertelling. Iedereen met een tuin of een balkon kan meedoen via Tuintelling.nl. Dankzij deze telling weet De Vlinderstichting welke vlinders er in de zomer in tuinen rondvliegen. 
Met die informatie kunnen ze beter beschermd worden. 
Vorig jaar zijn er ruim 6.000 tellingen gedaan en werden ongeveer 73.000 vlinders geteld. 
De nummer 1 was toen de dagpauwoog. Ontzettend talrijk met meer dan 16.000 exemplaren in één weekend. De atalanta eindigde op nummer 2 (9.879) het klein koolwitje werd derde (8.780).
Vlinders herkennen
Iedereen kan zijn of haar waarnemingen van vlinders in de tuin tijdens het telweekend direct online doorgeven. Een kwartiertje tellen is al voldoende. Wil je een seintje ontvangen zodra de telling van start gaat? Geef je op via www.vlinderstichting.nl/tuinvlindertelling en lees meteen hoe het in zijn werk gaat. Lastig om de vlinders uit elkaar te houden? Download dan deze handige vlinderherkenningskaart (of bestel de papieren versie) op www.vlinderstichting.nl.
Tips voor een vlindervriendelijke tuin Tuinen zijn belangrijk leefgebied voor vlinders. Wat kun je doen om vlinders naar je tuin te lokken?
Plant nectarrijke bloemen voor vlinders. Zorg het hele jaar door voor nectar.
Denk aan voedselplanten voor rupsen, de waardplanten. 
Plant bij voorkeur inheemse soorten in de tuin.
Zorg voor variantie in hoogte: gras, kruidlaag, struikgewas en -indien mogelijk- zelfs bomen.
Gebruik geen gif.
Kijk voor alle informatie en meer tuintips op www.vlinderstichting.nl.