“Die schöne Müllerin” | Max Bruins en Abel Hox brengen dit speciale Franz Schubertprogramma!

Datum/Tijd
vr 23-09-2022
20:00 - 21:30 uur

Locatie
Wormerveerse Vermaning
Zaanweg 57
1521 DM Wormerveer

Categorieën


In 1823, tijdens een dieptepunt in Schuberts leven, dat toen vooral gekenmerkt werd door ziekte en depressie, kwam de grote liedercomponist in aanraking met de ‘Sieben und siebzig Gedichte aus den hinterlaßenen Papieren eines reisenden Waldhornisten’ van Wilhelm Müller (1794-1827). Nog in datzelfde jaar smeedde Schubert uit twintig ervan het merendeel van zijn liedercyclus ‘Die schöne Müllerin’. Het is de liefdesgeschiedenis van een molenaarsleerling die met imagezijn overdaad aan gevoelens en zijn treurige falen in de harde werkelijkheid des levens alle kenmerken van de Duitse Michel bezit.
( Der Deutsche Michel (letterlijk: “de Duitse Michel”) is in Duitsland een symbolisch personage dat het typische Duitse symboliseert).

Deze gedichten van de vrijetijdsdichter Müller (hij voorzag zich als leraar in zijn levensonderhoud) waren oorspronkelijk als ‘Liederspiel’ (opeenvolgende gedichten die als cyclus werden voorgedragen) in de winter van 1816-17 in Berlijn ontstaan. In 1818-20 nam Müller de gedichten opnieuw onder handen en breidde het aantal tot 77 uit, waarna hij ze in 1821 liet publiceren.
Schubert heeft dus uit deze reeks de vrijheid genomen om de cyclus samen te stellen.

De cyclus ‘Die schöne Müllerin’ vormt de gesloten muzikale uitbeelding van een energieke jongeman die een aantrekkelijke molenaarsdochter ontmoet met alle daarmee samenhangende gevoelens van liefde, hoop en twijfel, waarna de jager opduikt en teleurstelling vervolgens overgaat in wanhoop en dood. De natuur neemt in deze gebeurtenissen een concrete gestalte aan, is onlosmakelijk onderdeel van het gehele decor.

Geniet van deze jeugdige, frisse vertolking door Max en Abel.