DeltaDua | WESTERLING

Datum/Tijd
wo 23-05-2018
20:30 - 22:00 uur

Locatie
Zaantheater
Nicolaasstraat 3
1506 BB Zaandam

Categorieën


1.POSTER-DELTADUA-WESTERLING-POSTER.jpg

Als echte militair ben je loyaal aan je overste, zorg je voor rust in chaos en volg je zonder twijfel orders op. Zelfs als het om je eigen familie gaat. Maar wat als je op latere leeftijd begint te twijfelen aan je daden? Hoe ga je van trots en schuld – naar het accepteren van wie je was – tot wie je daadwerkelijk bent?

De muziektheatervoorstelling Westerling van het Zaans-Molukse gezelschap DeltaDua vertelt over het leven van de Molukse ex-militair Mozes onder bevel van de Nederlandse Kapitein Raymond Westerling. Westerling was een van de meest omstreden figuren tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd tussen 1946 en 1948. Tijdens de Politionele Acties in voormalig Nederlands-Indië werd hij als leider van de ‘Speciale Troepen’ ingezet om rust en orde te brengen. Maar uiteindelijk schreef hij mee aan een pijnlijk wrede bladzijde uit onze koloniale geschiedenis.

Regisseur Anis de Jong: “Ik ben een 2e generatie Nederlandse Molukker. Geboren in 1952, in het voormalige concentratiekamp te Vught. Mijn vader was een ex-KNIL-militair. De onafhankelijkheidsstrijd van de Republiek der Zuid-Molukken (RMS) werd in mijn omgeving volop besproken, maar praten over de Politionele Acties, oftewel Nederlands-Indonesische koloniale geschiedenis, was er niet bij. Net als bij de internationale muziekvoorstelling KRUIT! laten we in Westerlingvanuit verschillende persoonlijke perspectieven die vergeten gedeelde geschiedenis zien, horen en vooral voelen.”

Deze voorstelling ging op donderdag 22 maart in première in het Zaantheater. Wegens de grote vraag naar kaarten is een extra voorstelling geboekt op woensdag 23 mei.

Spel: Karim El Guennouni (De Varkensfabriek), Alex Lekatompessy, Sequoyah Lekranty, Nel Lekatompessy en François Pical (beiden voorstelling KRUIT!)
Concept/scenario en regie: Anis de Jong
Tekst: 
Paulette Smit
Tekstbijdrage:
 Frank Den Os
Muziekarrangementen:
 Alain Eskinasi

Meer info